Urartularin Mühendislik Harikasi 2 Bin 800 Yillik Kesis Gölü Eski Günlerine Kavusuyor

Urartularin Mühendislik Harikasi 2 Bin 800 Yillik Kesis Gölü Eski Günlerine Kavusuyor

Urartu Krali tarafindan 2 bin 800 yil önce yaptirilan Kesis Gölü, karlarin erimesi ve son yagislarin etkisiyle tekrar canlanarak yaban kuslarina ev sahipligi yapmaya basladi.

Son 4 yildir ülke genelinde yasanan kuraklik, birçok göl ve barajlar kurumaya neden olurken, bu göllerden biri de milattan önce 685-645 yillarinda hüküm süren Urartu Krali II. Rusa tarafindan Erek Dagi’nin eteklerinde akarsu vadisinin önünü kapattirmasiyla olusturulan Turna (Kesis) Gölü idi. Geçtigimin son yildir yaz mevsimlerinin yagissiz ve kurak geçisi sebebiyle kurumaya yüz tutan Gürpinar ilçesi sinirlari içerisinde bulunan ve Erek Dagi eteklerindeki 2 bin 500 rakimli Kesis Gölü, karlarin erimesi ve son yagislarin etkisiyle tekrar canlanarak göçmen kuslarin konaklama ve üreme alani oldu.

“Sulari çok verimli kullanmamiz lazim”

Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Van Gölü havzasi son yillarin en yagisli dönemini geçiriyor. Bu yagislarin neticesinde havzada yillarca karada olan sulak alanlarin birçogu artik suyla bulustu. Özellikle Karasu Sulak Alani olsun, diger sulak alanlari olsun ve su andaki bulundugumuz Erek Dagi’nin dogusundaki kesis Gölü olsun buralarin hepsinin suyla doldugunu görüyoruz. Bu çok çok sevindirici bir durum. Çünkü dünyadaki her sey su ile basladi, su varsa devam edecek. Bu sulari bizim çok verimli kullanmamiz lazim. Özellikle sehir merkezinden geçerek Van Gölü’ne dökülen Akköprü Deresi’nin yillardir hiç olmadigi kadar gürül gürül aktigini görüyoruz. Artik yagislarin azaldigi ve daha çok günesli havalarin oldugu yaz mevsimine giriyoruz. Bu sebepten dolayi özellikle gölet ve barajlardaki suyu peyder pey çok yavas bir sekilde kullanilmasi lazim. Van Gölü’ne giden her bir damla su kullanilabilir su olmaktan çikiyor. Göletlerde, barajlarda ve sulak alanlarda biriken sularin mümkün oldugunca bu alanlarda tutularak yavas bir sekilde Van Gölü’ne birakilmasi lazim. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yillar yine böyle yagisli geçer ve havzada yillardir kuru olan sulak alanlar daha da bol su ile dolar” dedi.



“Buradaki suyun varligi havza için ümit veriyor”

Su andaki bulunduklari alanin Erek Dagi’nin dogusundaki Kesis Gölü oldugunu ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Geçen sene buralara geldigimiz zaman gölünün kiyi çizgisinin çok daha gerilerde oldugunu ve içerisindeki adaciklar oldugunu görüyorduk. Su anda su neredeyse yol kenarinda kadar gelmis durumda. Bu durum adeta Kesis Gölü’nün etrafina da yansimis. Biyoçesitliligi çok daha canli, etraf kus sesleriyle dolu. Buradaki suyun varligi havza için ümit veriyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile