Ürdün Başmüftüsü Şeyh El-Hasavene Açıklama Yaptı

Ürdün Başmüftüsü Şeyh Abdülkerim El-Hasavene, ''İnsanlık peygamberlerin davetlerine tabi olmadıkça hep sıkıntılar yaşanacaktır. Din adamlarına burada büyük bir görev düşüyor, insanlığın kurtuluşu için gelen emirleri iyi bir şekilde insanlara anlatmamız gerekiyor'' dedi.

Etiler Le Meridien Otel'de, ''Arap Uyanışı ve Ortadoğu'da Barış'' Konferansı çerçevesinde düzenlenen ''Arap Uyanışı ve Yeni Ortadoğu'da Müslüman-Hristiyan İlişkileri başlıklı açılış oturumunda konuşan Ürdün Başmüftüsü Şeyh Abdülkerim El- Hasavene, ''İnsanlık peygamberlerin davetlerine tabi olmadıkça hep sıkıntılar yaşanacaktır. Din adamlarına burada büyük bir görev düşüyor, insanlığın kurtuluşu için gelen emirleri iyi bir şekilde insanlara anlatmamız gerekiyor. İslam, dünya halklarını her ne renkte olursa olsun hoş görüyle karşılar. Tarih boyunca Hristiyanlar ve Müslümanlar her şekilde anlaşabilmiştir'' diye konuştu.

-Mısır Kıpti Kilisesi Piskoposu-

Mısır Kıpti Kilisesi Piskoposu Anba Yohanna Qulta oturumda, ''Aynı Allah-a inananlarla aynı programda bulunuyoruz. Tüm Arap uyanışının her ülkede insanların kendini yeniden keşfetmesi olarak görüyorum. Müslüman İslamı, Hristiyan Hristiyanlığı yeniden keşfediyor'' şeklinde konuştu.

Ortadoğu-da Firavun kültürünün devam ettiğini öne süren Qulta, ''Lider Firavun, akıl Firavun, memur Firavun, iman Firavun, papaz Firavun.. Anne baba Firavun, ne zaman zihnimizi bu diktatörlükten kurtaracağız-'' diye sordu.

Her fikir ve inançtan insanların sadece kendilerini haklı gördüğünü ve kimsenin kimseye saygı duymadığını söyleyen Qulta, bundan kurtulunması gerektiğinin altını çizdi.

-Vatikan Dinlerarası Diyalog Papa Konseyi Sekreteri-

Vatikan Dinlerarası Diyalog Papa Konseyi Sekreteri Miguel Angel Ayuso Guixot, Lübnan-da Müslümanlar ile Hristiyanların bir arada dini inançlarını özgürce yaşadıklarını kaydederek, bunun örnek olabileceğini ileri sürdü.

Guixot, insanların inandıkları doğruları söyleme hakkının bulunduğunu belirterek, şu anda Ortadoğu-da en önemli sorunun ülkelerdeki çatışmalar olduğunu ve bunu ancak tarafların sona erdirebileceğini belirtti.

Gixot, 'Arap Baharı' sonrası Tunus, Mısır ve Libya-da seçimlerde İslami partilerin kazandığını hatırlatarak, ''Seçilenler demokratik yollarla seçilmiştir. Bundan sonra yapılması gereken, adaleti ve insan haklarını koruma altına alacak demokrasi kültürünü inşa etmektir'' şeklinde konuştu.

Miguel Gixot, ''Suriye-deki trajedi bizim aklımızdan ve gönlümüzden uzak değildir'' diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Zehra Yaman / Samet Doğan / Ekrem Kaftan

Yayıncı: Yusuf Kaya
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile