LEYS CUNEYDİ - Ürdün'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi'nden doğan Ulusal Reform Koalisyonu'nun 15 milletvekiliyle parlamentoya girmesi, bir yandan 'İslamcıların, siyasi hayata dönüşü için fırsat' olarak görülürken, bir yandan da İhvan'a yönelik baskının artacağı yorumları yapılıyor.
Ürdünlü siyasi analist Amir es-Sebayile, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Reform Koalisyonu'nun salı günü yapılan parlamento seçimlerinden 15 sandalye çıkarmasının, İhvan'ın yasama yoluyla siyasi hayata dönüşüne fırsat sağladığını belirtti.
İhvan'ın boykot kararı alarak 2010 ve 2013'teki seçimlere katılmadığını hatırlatan Sebayile, 'İslami eğilimli kesim, uzun yıllar sonra mecliste komisyonlara katılabilecek ve karar mekanizmalarında yer alabilecek.' dedi.
Eski milletvekili ve Yermuk Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Kennuş eş-Şer'a da İhvan'ın seçimlere katılarak siyasi hayata dönüş için olumlu bir adım attığını söyledi.
Siyasi hareketlerin seçimlere katılmasının önemli olduğunu belirten Şer'a, bu kapsamda İhvan'ın katılımında da kamu yararı bulunduğunu vurguladı.
'İslami kesim için en önemli mesele meclis aracılığıyla siyasi hayata dönebilmekti.' diyen Şer'a, milletvekili sayısı az olsa da bunun Ürdün'ün siyasi geleceğinde rol almalarını sağlayacağını ifade etti.
İslami Cemaatler Uzmanı Hasan Ebu Heniyye ise farklı bir görüşü savunarak İslami eğilimli kesimin kazandığı sandalyelerin sembolik kalacağını söyledi. Ebu Heniyye, 'Hükümet ile iyi ilişkiler kuracaklarını zannetmiyorum. Meclise girmeleri, iktidar ile aralarındaki ilişkilerinin iyileşmesini sağlamayacak.' ifadelerini kullandı.
Hükümetin muhalefeti engellemeye çalışacağını dile getiren Ebu Heniyye, 'Ürdün hükümeti, bu durum karşısında boş durmayacak, resmi makamların eğilimlerine karşı çıkmamalarını sağlamak ve muhalefetin önünü kesmek için İhvan'a daha fazlı baskı yapacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.
- Ulusal Reform Koalisyonu ile desteklediği gruba 18 sandalye
Ürdün'de salı günü yapılan parlamento seçimlerinin kesin olmayan resmi sonuçlarına göre ulusalcı, milliyetçi, Hristiyan, Çerkez ve Çeçen adaylardan oluşan Ulusal Reform Koalisyonu ile onun desteklediği 'El-Karak Halkı' grubu 18 sandalye kazandı.
Yüksek Seçim Kurulu yetkililerden alınan bilgiye göre, seçimde 130 sandalyeli parlamentoya Ulusal Reform Koalisyonu 15, 'El-Karak Halkı' grubu da 3 milletvekili göndermeyi başardı.
Parlamentoya girmeyi başaran koalisyon milletvekillerinden üçte ikisinin İhvan'dan, üçte birinin İslami akıma yakın kişiler ile Hristiyanlardan olduğu bildirildi.
Koalisyon yüzde 13,8'lik oy oranına ulaşırken, eski İhvan Genel Sekreteri Abdulmecid Zuneybat'ın kurduğu Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Derneği ise seçimlerde 1 sandalye elde etti.
- İhvan, 2007'den bu yana ilk kez katıldı
Ürdün'de son olarak 2007'de genel seçimlere katılan İhvan, 2010 ve 2013'teki seçimleri usulsüzlük iddiaları ve uygulanan seçim sistemi nedeniyle boykot etmişti
Bu yıl yeni seçim kanununda partileşmenin önünde önemli bir engel kabul edilen 'taşınamaz tek oy sistemi' kaldırılırken, milletvekili sayısı da 150'den 130'a düşürüldü.
Ürdün'de parlamento, Kral tarafından atanan isimlerden oluşan 'Senato' ile seçimlerle iş başına gelen 'Temsilciler Meclisi' olmak üzere iki kanattan oluşuyor.
Ürdün'deki Parlamento Seçimleri
Ürdünlü siyasi analist Sebayile: 'İslami eğilimli kesim, uzun yıllar sonra meclisteki karar mekanizmalarında yer alabilecek' Yermuk Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şer'a: 'İslami kesim için en önemli mesele meclis aracılığıyla siyasi hayata dönebilmekti' İslami Cemaatler Uzmanı Ebu Heniyye: 'Ürdün hükümeti, muhalefetin önünü kesmek için İhvan'a daha fazlı baskı yapacaktır'