Ürdün’ün Ölü Deniz bölgesinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu 16. Ortadoğu ve Kuzey Afrika toplantısında bölgesel krizlerin yanı sıra acil çözüm bekleyen kalkınma, şehirleşme ve kamu-özel sektör işbirliği gibi konular ele alındı. Devlet adamları, iki gün boyunca siyaset, iş dünyası ve sivil toplum liderleriyle bir araya gelerek Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde istikrar ve kalkınma sorunlarını müzakere ettiler.
Toplantının bu seneki oturumları “Refah ve barış yolunda kamu-özel sektör işbirliği ile bölgesel bir yaklaşım geliştirilmesi” ana başlığı altında gerçekleştirildi.
50’den fazla ülkeden bin katılımcıyı ağırlayan forumun açılışını Ürdün Kralı Abdullah ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kurucusu Prof. Klaus Schwab yaptı. Açılışta Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da hazır bulundu.
“KAMU REFORMLARINI SÜRDÜRMELİ”
Forumun açılışını yapan Ürdün Kralı Abdullah, bütün dünyayı hedef alan terörle mücadele ederken karamsarlığa kapılınmamasını ve kalkınma perspektifine sahip çıkılmasını istedi. Abdullah, bölgede toplumun tüm kesimlerini kucaklayan yeni bir kalkınma hamlesinin zamanının geldiğini söyledi.
Toplam 18 milyar doları bulan bir yatırım programı açıklayan Kral Abdullah, mali desteklerinden dolayı Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliklerine teşekkür etti.
Kral Abdullah "Hedefimiz reformun, büyümenin ve yatırımın yeniden başlamasını sağlamaktır. Kamunun üzerine düşen görev ise özel sektörü desteklemek ve önündeki engelleri kaldıracak reformları yapmaktır” dedi.
Abdullah, "Bölgemizde yaşanılan şiddet ve hukuk dışı eylemler küresel bir saldırının bir parçasıdır“ diye konuştu.
Yaşanılan olaylara rağmen Ürdün’ün 2014 yılında yüzde 3’lük bir kalkınma yaşadığını 2015 yılının sonunda da yüzde 4’lük bir büyüme hedeflediklerini belirtti.
FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS: "TEK ÇÖZÜM İKİ DEVLET"
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail seçimlerinin akabinde kendilerinin siyasetinde bir değişiklik olmadığını, 1967 sınırları esasında iki devletli çözümün dışında hiç bir hedefi kabul etmeyeceklerini söyledi.
Suriye konulu özel oturumda konuşmacılar özellikle ağır insani şartları gündeme getirdiler. Toplam 7 milyon insanin mülteci durumuna düştüğü, 10 milyon kişinin de her gün insani yardim almaya muhtaç hale geldiği ifade edildi. Oklahoma Üniversitesi’nden Profesör Joshua Landis, Suriye’deki mevcut krizin Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasına dayandığını belirtti.
Landis, Birinci Dünya Savaşı sonrasında İngiltere ve Fransa’nın azınlıkları kayıran politikalarının bugünlere kadar gelen ağır sonuçlara yol açtığını ifade etti.
Ürdün Kralı Abdullah Açıklaması 'Barış Ve İstikrarın Yolu Kalkınmadan Geçer'
Ürdün Kralı Abdullah, Ürdün’ün Ölü Deniz bölgesinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, barış ve istikrarın kalkınmadan geçtiğini söyledi.