Prenses Sümeyye tüm gün su kaynakları ile ilgili fikir alış verişi yapan katılımcıların önünde su ile kağıt süsleme sanatı olan ebru yapmayı denedi. Renkli görüntülerin ardından ebru sanatçısı Garip Ay davetlilere Mavi Barış projesinin logosu olan, gagasında su damları taşıyan barış güvercinini ebruya uyarladı.Konferansın onur konuğu olan Ürdün Prensesi Sümeyye binti el Hassan, katılımcı ve davetlilere babası Prens Hasan’ın mesajını okudu. Su kıtlığının bölge için en önemli sorunların başında geldiğini belirten Prenses “20 yıl sonra 300 milyon nüfuslu Ortadoğu’da kişi başına düşen yıllık su miktarının dünya ortalamasının yarısına düşeceği” uyarısında bulundu. Prenses Sümeyye, böyle önemli bir sorun için bölgesel seviyede bir girişimin başlatılamadığına vurgu yaparak, ‘Mavi Barış’ projesinin önemine dikkat çekti.Prenses Sümeyye, çevre politikaları için yapılan yatırımların düşük gelir seviyesine sahip toplumlar tarafından benimsenmediğini ve lüks olarak görüldüğünü belirtti.
“Bu yeniliklerin faydalı olduğunu göstermek zorundayız. Bu noktada halk ve yöneticiler arasında medya dürüst ve açık şekilde bir köprü görevi üstlenmelidir” şeklinde konuştu.
“Şu anda geriye ödeyemeyeceğimiz bir şeyi ödünç alıyoruz. Mavi Barış kaynakların adaletsiz dağıtımı, eşitsizlik ve güvenlik problemlerinin birleştiği bölge insanının ortak sorununa verilmiş bir cevaptır.” diyen Prenses Sümeyye Mavi Barış projesine destek verenlere teşekkür etti.Katılımcılara verilen akşam yemeğinden sonra günün kapanış konuşmalarını toplantıya organize eden Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı ve Strategic Foresight Group Başkanı Sundeep Waslekar yaptı.Balcı, Mavi Barış konferansıyla su ile ilgili algıların değiştirilmesinin amaçlandığını belirterek “Geçmişte baraj yapan ülke diğer ülkelerin suyunu çalmakla suçlanıyordu. Artık barajların aşağı akım ülkelerini taşkınlardan koruduğunu da biliyoruz.” ifadelerini kullandı. Balcı konferansa katılan medya mensuplarının bu değişen algıyı makalelerine ve haberlerine taşımalarını istedi. Waslekar da su kaynaklarının birçok farklı mesele ile ilgili olduğuna vurgu yaparak, teknolojik gelişmelerin suyun etkin kullanımına entegre edilmesini tavsiye etti.Balcı, Mavi Barış konferansıyla su ile ilgili algıların değiştirilmesinin amaçlandığını belirterek “Geçmişte baraj yapan ülke diğer ülkelerin suyunu çalmakla suçlanıyordu. Artık barajların aşağı akım ülkelerini taşkınlardan koruduğunu da biliyoruz.” ifadelerini kullandı. Balcı konferansa katılan medya mensuplarının bu değişen algıyı makalelerine ve haberlerine taşımalarını istedi. Waslekar da su kaynaklarının birçok farklı mesele ile ilgili olduğuna vurgu yaparak, teknolojik gelişmelerin suyun etkin kullanımına entegre edilmesini tavsiye etti.İlk günün kapanış oturumunda Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun mesajı okundu, eski Dış İşleri Bakanı Yaşar Yakış, İngiliz Liberal Demokrat Lord Alderdice, Lübnan eski Finans Bakanı Dr. Muhammed Chatah da birer konuşma yaptı .
Ürdün Prensesi Sümeyye, Su Konferansında Su Üstüne Resim Yaptı
Ortadoğu’da su kaynaklarının etkin yönetişimi ile bölgesel barışa giden yolu açması amacıyla düzenlenen ‘Mavi Barış’ konferansının ilk günü renkli görüntüler ile sona erdi.