Üreterek Hayallerine Kosuyorlar

Üreterek Hayallerine Kosuyorlar

Adana’nin Kozan ilçesindeki Sehit Arda Can Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, uygulamali egitimler ile fabrikaya dönüsen okullarinda hem üretiyor hem de harçliklarini kazaniyorlar.

Sehit Arda Can Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan bin 35 ögrenci, elektrik elektronik, makine, metal ve mobilya üzerine aldiklari uygulamali egitimler ile hem okuyor hem harçliklarini kazaniyorlar. Geçen yil okulda yapilan üretim ile 540 bin TL ciro yapan ögrenciler, uzmanlastiklari alanlarda mühendislik hayalleri kuruyor. Ögrenciler, lise egitimi sonrasi alacaklari uluslararasi geçerliligi olan sertifikalar ile is yeri açmaya hak kazanirken, meslek lisesine basladigi andan itibaren de sigortalari yapiliyor. Ögrenciler, okul bittiginde ise istihdam sorunu yasamadan meslege adim atiyorlar.

Mobilya bölümünde okuyan ögrencilerden Isa Uçar, akranlarina özgü yeni nesil mobilya üretimi yapmak istedigini aktararak, yaptiklari egitim ve ögrenimin keyifli ve eglenceli oldugunu söyledi.

Muhammed Mustafa Sedef ise aldigi egitimin ardindan iyi bir usta olma hayali kurdugunu söyledi.



Kaynak mühendisi olmak isteyen Alican Inan da okuldan mezun olup babasinin is yerinde usta olma hayalleri oldugunu, yaptiklari is kolunda gelirin yüksek oldugunu kaydetti.

Makine Teknolojileri ögretmeni Zafer Çaglar, ögrencilerin meslek sahibi olup hem para kazanip hem de üretim yaparak ögrendiklerini belirterek, “Ögrencilerimiz 9. siniftan itibaren ülke ekonomisine katki saglayacak egitimler aliyor. Ülke açisindan düsündügümüzde üretim güçlü olursa üreten nesiller yetistirerek çalismalar yapiyoruz. Ülkemizin her yerinde istihdam sartlari olusuyor. Kendini yetistiren donanimli ögrenciler hayalleri ile bütünlestikçe bakanligin çalismalari ile öncelikli oluyorlar. Ögrenciler okurken sigortalari yatiyor, isletme beceri egitimi son sinifta asgari ücretin 3’te biri oraninda maas aliyorlar. Meslek lisesi ve çiraklik egitimi ile de ögrenciler isletmelerde hem çalisip hem egitimlerini sürdürebiliyor ve para kazanabiliyorlar. Buradan mezun olduktan sonra aldiklari sertifika ile de uluslararasi alanda geçerlilik olmasi ile yurt disinda da bölümünde usta olabiliyor” dedi.

Okulun Teknik Isler Müdür Yardimcisi Erdal Yardim, geçen yil 540 bin TL’lik ciro yaptiklarini belirterek, "Döner sermayede tüm bölümlerde üretim yapiyoruz. Akilli ev teknolojileri, mobilyalar, elektrikli araçlar, daha birçok alanda ögrencilerimizin basarili çalismalari oluyor. Hem üretip hem ögrenerek gelecegin ustalarini yetistiriyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile