Üretici Bedava Süt Dağıttı

Burdur‘un Kayaaltı Köyü Sulama Kooperatifi, süt fiyatındaki düşüşü protesto ederek, günlük üretilen 4,5 ton sütü vatandaşlara dağıttı. Süt dağıtımını duyanlar bedava süte büyük ilgi gösterdi. Ellerinde şişelerle gelen vatandaşlar Halk Pazarı‘nda uzun kuyruklar oluşturdu.

Süt fiyatlarındaki düşüş hakkında artık konuşmaktan yorulduklarını belirten Burdur Kayaaltı Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Uludağ, faizli krediler sebebiyle emekli hakimin, doktorun, öğretmenin herkesin hayvancılıkla uğraştığını söyledi. Hayvancılığın bitme noktasına geldiğini anlatan Hüseyin Uludağ, şöyle konuştu: "sütlerimizin pazarı yok, hava şartlarından dolayı sütlerimizi firmalar götürmek istemiyor. 2011 birinci dönem süt ihalesinde sütlerimiz 74,5 kuruş olarak belirlendi fakat biz bunu

firma temsilcilerine söyledik. ‘Arkadaşlar 2010 yılı 4. Dönem süt fiyatıyla 2011 birici dönem süt fiyatlarımız aynı oldu fakat bu rakamı bozmayalım, üç aylık ocak-şubat-mart aylarında sütlerimizi 74 kuruş olarak fiyatlarını belirledik. Sözleşmeyi bozmayalım‘ dedik. Firma sahipleri tamam dedi. Ne yazık ki bir ay sütümüzü 74,5 kuruştan aldılar. Üçüncü dönem toplantı yapılarak, sütlerin fazla üretim yapıldığını, pazarı çekmediğini söylediler"

Hayvancılığın 2008 yılında olduğu gibi bir karamsarlığa girdiğini ifade eden Uludağ, şunları söyledi: "Faizsiz krediler yüzünden emekli öğretmen, hakim herkes hayvancı oldu. Semerci kap kalaylamaz, herkes ehli olan işi yapsın. Başbakan bize destek verip bizi kurtarsın, gerçekten yerlerde sürünür haldeyiz. Bölgemizde şap hastalığı nedeniyle süt üretimi diğer yıllara nazaran biraz daha az, çünkü vatandaş hayvanına antibiyotik kullanıp sütünü vermiyor. Daha çok Angus ithal ederiz."

Süt üreticilerinin protestosuna destek veren KÖY-KOOP Genel Başkanı Yakup Yıldız da iç tüketimin artmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Biz ne diyoruz? ‘Okul Sütünü Başlatalım‘ hastanelere, askeri birliklere, kamu kurum ve kuruluşlara süt verelim diyoruz. Bunun en büyük sebebi hayvancılık projeleridir. Dışarıdan hayvan ithalatının 20 başa kadar düşmesi, gelen hayvanlarında yaklaşık 1-1,5 ay sonra doğum yapacağı düşünülürse, önümüzdeki günlerin sağlıklı olmadığını görüyoruz. Süt tozu teşviki

sahada işlem görmedi. Biz Bakanımızdan şunu istedik, yılın ilk 6 ayında süt teşviklerine 20 kuruş, ikinci 6 ayında 10 kuruş teşvik verin. Köylümüz rahatlasın dedik, ancak 4 kuruş olan süt teşvikinin 6 kuruşa çıkması kanayan yaraya merhem olmamıştır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile