"Üretici tüccarın insafına kaldı"

Nevşehir İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin, Tekel Rakı fabrikasının özelleşmesi ve Taskobirlik Üzüm ve Meyve suyu üreten fabrikanın kapalı olmasından dolayı

Nevşehir İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin, Tekel Rakı fabrikasının özelleşmesi ve Taskobirlik Üzüm ve Meyve suyu üreten fabrikanın kapalı olmasından dolayı üzüm üreticilerinin tüccarın insafına kaldığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce 2 ayda bir gerçekleştirilen Bölge Bilgi Alış Veriş Toplantısı Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan Diva İbis Termal Kaplıca Otelinde yapıldı. Toplantıya; Nevşehir İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin, Aksaray İl Tarım Müdürü Recep Öztorun, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir ve Niğde İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürlüklerinde görevli teknik personel katıldı.

Toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Toplantıda konuşan Nevşehir İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin, Nevşehir'in bağcılık, patates ve çerezlik kabak çekirdeği üretimi ile ön plana çıkan, doğal güzelliği ve peribacalarıyla bütün dünyanın ilgisini çeken Kapadokya Bölgesini içinde barındıran, ülkemizin güzel illerinden birisi olduğunu ifade etti.

Bağcılıkla ilgili bilhassa bölgede eski ve klasik siyah dimrit üzüm çeşitlerinin yetiştirildiğini belirten Şahin, "Ancak üreticiler Tekel Rakı fabrikasının özelleşmesi ve bölgede çiftçiler tarafından kurulmuş olan Taskobirlik Üzüm ve Meyve suyu üreten fabrikanın kapalı durumda olmasından dolayı üzümlerini satmak için özel sektörün insafına kalmıştır. Geçtiğimiz yıl üzüm fiyatı 0.220 kğ/kuruşa satıldı. Üreticiler emeğini yeterince alamadı. Bağcılıktan kazanamayan üretici çıkmaza girdi. Bu nedenle de bağlarını işlemedi veya söktü." diye konuştu.

ÜRETİCİLER KURAKLIKTAN ETKİLENDİ

Bölge topraklarının pomza olarak bilinen ve yağan yağmur ve kar sularını bünyesinde tutma özelliğine sahip volkanik tüf bir yapıda olduğunu belirten Şahin, bu nedenle üreticilerin kuraklıktan etkilendiğini söyledi.Geçmiş yıllarda yapılan aşırı gübreleme sonucunda topraklarda asitlik oranında da artış olduğunu kaydetti. Şahin şöyle konuştu: "Bilhassa Araştırma Enstitü Müdürlüklerince İl Müdürlükleri tarafından iletilen sorunlara kalıcı çözümlerin bulunması amacıyla sorunlara dikey bir yaklaşım gösterilmelidir. Başta sorunun analiz edilmesi, ardından sorunun çözümüne yönelik eğitim yayım çalışmalarının yapılması elzemdir. Çözüm için pratik uygulamaların sahada ve çiftçi şartlarında uygulamalarla desteklenmesi gereklidir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile