AA muhabirinin TARSİM verilerinden derlediği bilgilere göre, sigortalama kapsamında olan alanlar arasında başta Bitkisel Üretim Sigortası olmak üzere seracılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası ve kümes hayvancılığı hayat sigortası yer alıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise tarım sigortası yaptırmaları konusunda üreticileri teşvik etmeye ve sigorta priminin yarısını ödemeye devam ediyor.
Küresel ısınma ve iklimsel değişimler sebebiyle de, ürünler üzerindeki riskler her geçen yıl artıyor.
Sistemin devreye girmesinde bu yana geçen 7 yılda, TARSİM'de 52 milyon dekar alan ve 2 milyona yakın büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalandı. TARSİM 7 yıllık sürede 34 milyar lira sigortalama işlemi yaparken, sistemin başlangıcından günümüze 3 milyonun üzerinde poliçe düzenlendi.
Üreticiler TARSİM'e 826 milyon lira prim ödemesi yaparken, çiftçilere 954 milyon lira hasar tazminatı ödendi.
Sigortalama işlemlerinin bölgesel dağılımı ise bölgelerin hasar görme sıklığı ile doğru orantılı olarak artarken, sigorta türleri arasında Bitkisel Ürün Sigortası'nın başı çekiyor.
Üreticiler ise, özellikle kendi ürünlerinin zarar gördüğü durumda, sigortasını yaptırmış başka üreticide sistemin işlerliğine örnek görürse mutlaka sigorta yaptırıyor.
Devlet desteği ile birlikte TARSİM'in televizyon kanalları ile radyolarda yayımladığı tanıtım kampanyaları da sigortalama işlemlerinin artmasında etken olarak göze çarpıyor.
Üretici ve Besici Sigortayı Sevdi
İzmir - Tarım Sigortaları Havuzu'nda , sistemin devreye girdiği 2006 yılından bu yana 3 milyonun üzerinde poliçe düzenlendi, 52 milyon dekar alan ve 2 milyona yakın büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalandı.