Üretici Ve Isçileri Zehirli Ispanak Iddialari Vurdu Açiklamasi 'Haller Ispanak Almiyor'

Üretici Ve Isçileri Zehirli Ispanak Iddialari Vurdu Açiklamasi 'Haller Ispanak Almiyor'

Izmir’in Menemenli ilçesindeki ispanak üreticileri ve isçiler, Giresun’daki zehirlenme vakalari sonrasi hallerin ispanak almaktan çekindigini ve pek çok isçinin evlerine gönderildigini belirterek, “Zehirli olan ispanak degil. Tek bir yerde çikan haber için tün ispanaklar zehirli sayilmasin” dedi.

Menemen’deki ispanak üreticileri ve isçiler, Giresun’da yedikleri ispanaklarin arasinda karisan avrat otu nedeniyle zehirlendikleri öne sürülen 6 kisinin haberinin ardindan sikintiya düstüklerini söyledi.

Ürettikleri ispanaklarin haller tarafindan alinmadigini, günde yaklasik 100 isçinin çalistigi tarlalarda bugün sadece 10 isçinin çalisabildigini ifade eden üreticiler, Türkiye’deki tüm ispanaklarin zehirli olmadigini dile getirdi.

“HALLER ISPANAKLARIMIZI ALMADI”

Bu yil kurakliktan dolayi zor bir sene yasadiklarini belirten Menemen Ziraat Odasi Baskani Arif Metin Karagöl, “Çiftçimiz zor sartlarda ispanak yetistirdi. Bu yilki verim, zaten geçen senelere göre daha az oldu. Geçen yil da tam bu zamanlarda zehirlenmelerle ilgili böyle spekülasyonlar çikti. Bu haberlerden dolayi sikinti yasiyoruz. Menemen Ovasi’nda ispanak hasat eden bir tarla bulabildik. Bu söylentiler çiktigi için satis yok. Çiftçiler, hallerde ‘ispanak almiyoruz’ dendigini ve birçok aracin geri döndügünü söyledi.

Isçiler de tarlalardan geri döndü” dedi.



“15 SENEDIR BU BÖLGEDE HIÇBIR ZEHIRLENME VAKASI DUYMADIM”

Menemenin, ispanak konusunda uzman bir yer oldugunu ifade eden Karagöl, “Bizim isçilerimiz, demetlerin içine bir tane yabanci ot karistirmaz. Çiftçilerimiz de otla mücadele eder. Bizim burada yabanci otla ilgili bir sikintimiz yok. 15 yildir bu bölgede oda baskanligi yapiyorum. Çiftçiler eve giderken onar demet evlerine götürür. Biz de yeriz. 15 senedir bu bölgede hiçbir zehirlenme vakasi duymadim. Çiftçiler olarak bu konudan artik çok sikildik. Böyle olaylar çikinca malimizi satamiyoruz, tarlada kaliyor.

“ISPANAGIN ZEHIRLI OLMASI MÜMKÜN DEGIL”

Ziraat Yüksek Mühendisi Ergün Bakacak da, Menemen’in ispanak üretiminde Türkiye’deki belli basli merkezlerden biri oldugunu hatirlatarak sunlari söyledi: “Menemen’de normal zamanlarda 20 bin dekar civarinda ekilis olur. Kis boyunca Menemen’den 40 bin ton ispanak Istanbul’a gider. 40 bin tonda herhangi bir zehirlenme söz konusu degil. Burada her kis binlerce kadin ispanak kazmaya gelir ve her gün evine ekmek götürür. ‘Ispanak zehirli’ dediginiz zaman Türkiye’nin bütün ispanaklari zehirli sayiliyor. Bu mantiksizca bir sey. Ben ayni zamanda zirai ilaç da satiyorum. Ispanagin zehirli olmasi mümkün degil. Kullanilan ilaçlardan dolayi zehirliligin söz konusu olmasi da dogru degil. 2 yil önce de zehirlenme vakalari oldu ve sorumlu ispanak oldu. Türkiye’nin bütün ispanaklari zehirli sayildi ve bizim ovamizda binlerce ispanak sürüldü. Bu insanlar ispanagin kendisinden mi zehirlendi, ispanagin içine karisan zehirli bir ottan mi zehirlendi, yoksa yemekhanede yemek yapilirken içine karistirilan baska seylerden dolayi mi zehirlendi? Ispanakta kullanilan ilaçlar; domateste, patateste, lahana gibi birçok üründe kullaniliyor. O zaman onlar da mi zehirli? Bu konunun halka dogru anlatilmasi lazim.”

“ISÇILERI GERI GÖNDERDIK”

Ispanak üreticisi Özgür Peker, “Bin dekar arazide üretim yapiyorum. Üretim ekim ayinda baslar ve mayis ayinin sonuna kadar devam eder. Normal sartlarda günlük yaklasik 100 kisi ile çalisiriz ama bugün 10 isçiye düstük. Ürünler hallerde kaldi. Biz toptanci hallerine mal gönderiyoruz. Alim olmadigi için mallar kaldi. Bu söylentiler isimizi etkiledi. Isçileri de geri gönderdik. Biz günde tonlarca ürün üretiyoruz. Bölgede günde 200 ton ispanak sevki oluyor. Hal kayit sisteminde bütün üreticiler kayitlidir. Malin kimden çiktigi bellidir. Bir kisinin hatasini tüm Türkiye’ye yaymamak gerekiyor. Su safhadan sonra ne olacagi belli degil” sözlerine yer verdi.

“ISPANAK YIYORUZ, ZEHIRLENMEDIK”

Ispanak üretiminde çalisan isçi Suna Yildirim, “Kendimi bildim bileli ispanak isinde çalisiyoruz. Zehirlenme olayi ile hiç karsilasmadik. Isçiler de magdur oldu. Bu olay çiktiktan sonra isçilerin çogu ekmeginden oldu. Bizim hazirladigimiz demetlerde yabanci ot yok” derken, Elmas Erben isimli isçi de, “Biz yabanci otlara dikkat ediyoruz. Haberleri görünce soke olduk. Isçilerin çogu evde. Ben aksam ispanak yedim, zehirlenmedim. Bu bölgede zaten bahsedilen otlardan yok” ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile