Üreticiler Süt Ürünlerinin Fiyatlarındaki Artışa Tepkili

Üreticiler Süt Ürünlerinin Fiyatlarındaki Artışa Tepkili

Son günlerde Türkiye’nin gündeminde olan süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışları vatandaşları rahatsız ederken, üreticiler zamların ticaret aracılarının abartısı olduğunu belirtiyor. Süt fiyatlarına gelen zammın bahane edilerek, bazen de süt fazlalığı bahane edilerek raflardaki süt ve süt ürünlerine otomatik olarak 4 kat zam yapıldığını ileri süren üreticiler, süt fiyatlarına gelen asıl zammın ise 20 kuruş olduğunu söyledi.

Girdi fiyatlarının yüzde 40’lara kadar artış göstermesine rağmen süt fiyatlarına 20 kuruş zam geldiğini ifade eden Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, sütün üreticiden çıktıktan sonra raflara gidene kadar fiyatların otomatik olarak 4 kat arttığını kaydetti.

Arada fırsatçıların olduğuna dikkat çeken Başkan Kayan, “Biz üreticiler olarak sanayici ile üretici ve tüketici arasında büyük, devasa farklar olduğunu görüyoruz. Esas bizim sıkıntımız üreticiden tüketiciye gidene kadar yükselen meblağların absorbe edilmesi. Bu absorbe edilmediği sürece bizler bu sıkıntıları her zaman yaşamaya mahkumuz. Çünkü süt şu anda bizden, Ulusal Süt Konseyi çiğ süt referans fiyatını 1 lira 40 kuruş olarak açıkladı.

Bizler ucu ucuna yetiştiriyoruz. Yani neredeyse karı bırakın, en azından elimizdeki imkanları korumaya çalışıyoruz. Hayvancılık gerçekten çok zor şartlarda yapılıyor. Biz daha önceki yıllara geri dönmek istemiyoruz. Yani 2008, 2010, o yıllara baktığımızda ahırlarımızda damızlık hayvanlarımız kalmadı ve bugün geldiğimiz netice belli. Dışarıdan et ithal eder hale geldik. Buradaki et ithalatının esas ana sebebi bana kalırsa, süt fiyatlarının çok fazla para etmemesi, üreticinin zor durumda kalması ve üretim yapamaması. Bizim sütümüze gelen zam 3-4 yıl içerisinde 25 kuruş gibi bir rakam. Ama geçen yıl tereyağ fiyatları 20-25 TL iken, süte 25 kuruş zam gelince tereyağ fiyatları 35-40 TL oldu. Ama süte 20 kuruş zam geldi. Yani aradaki fiyat farkına baktığımızda, ya da süt fiyatları da aynı bu şekilde uçurumlar oluşuyor. Yani rafa yansıyan fiyatlar çok daha farklı. Bize 1 lira veriyorsa kendisi, ticaret yapan mı diyeyim, sanayici mi diyeyim, o diyor ben değilim, o diyor ben değilim. Suç kimde onu da bilmiyoruz. Yani aradaki rakamlar onu da anlayamadık. Süte 20 kuruş zam gelmeden önce süt fiyatları 2 lira 2,5 liraydı. Süte 20 kuruş zam geldi, bu 3,5 liraya kadar çıktı. Yani burada fırsatçılar var. Önemli olan fırsatçılara meyil ve yer vermemek. Bunu fırsat bilip, diyorlar ki, ‘Biz süte zam yaptık. Üreticiden pahalıya alıyoruz’ alakası yok. Raflardaki ürünlere otomatikman 2 katı, 3 katı zam koyuyorlar. Bize zam olarak verdikleri ise yani süte verilen 20 kuruş” dedi.



“Girdi fiyatları artıyor, süte gelen zam 20 kuruş”

Başkan Kayan, girdi fiyatlarının ciddi oranda arttığını, ancak süte gelen zammın 20 kuruş olduğunu belirterek, “Bugün yem torba fiyatları 55-60 lira. Saman yüzde 40 zamlandı. Neredeyse yüzde 100’e yaklaştı. 500-550 lira oldu samanın fiyatı. Yonca fiyatı şu anda yerinde 750-800 lira. Silajı geçen yıl biz 150 kuruşa aldık, şimdi 250-300 kuruş. Yani bize verdikleri 20 kuruş. Keşke vermeselerdi de diğerlerine zam gelmeseydi. Biz öyle bir duruma düştük ki, biz hiçbir şey anlamadık. Sevinelim mi, üzülelim mi? Hayvanlar kesildiği için tabii ki süt fiyatlarında artış ve sütte azalma oldu ama esas sebebi sanayici burada biraz süt fazlalığı varmış gibi gösterip üreticinin üzerinden para kazandı” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile