Ankara’da düzenlenen Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, istişarenin bereketine inanan bir medeniyetin mensupları olduklarını ifade ederek, bu kapsamda çalıştay da yapılan fikir alışverişinin önemine dikkati çekti. Bakan Işık,”Türkiye teknolojiyi izleyen, satın alan ve tüketen bir ülke olmak istemiyor, aksine bilgi satan ve ihraç eden ülke konumuna gelmek istiyor. Bunun için halkının refah seviyesini yükselten bir ülke olma iradesini ortaya koyuyor. Bunun zor ve meşakkatli bir yol olduğunu biliyoruz”diye konuştu.
Her kararlarında paydaşların görüşlerini almaya devam edeceklerini belirten Bakan Işık, çalıştayın kendileri açısından çok önemli ve verimli geçtiğini kaydetti.
Gelecek birkaç ay içinde kalan 4 reform paketini bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Işık,“ Bakanlık olarak altı reform paketi üzerinde çalışmaya başladık. Bunlardan ilkini geçtiğimiz günlerde AR-GE Reform Paketi olarak açıkladık. İkincisi olan Üretim Reform Paketi Çalıştayını da burada sizlerin katkılarıyla yaptık. Kalan kalan 4 paketi Türk Patent Enstitüsü (TPE), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK), Türkiye Bilimler Akademisi(TÜBA) ve Şeker Kurumu reform paketlerini de en kısa zamanda çıkaracağız ”dedi.
BAŞKAN ÖZAKALIN
Ankara’da düzenlenen “Üretim Reform Paketi Çalıştayı”na bölge illerini temsilen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın katıldı.
Meclis Başkanı Saim Özakalın, 7 başlıkta yapılan görüşmelerde çeşitli paydaşlardan 168 kişi katıldığını söyledi.
Teşvik Destek Muafiyetleri ve Finansmana Erişim Çalışma Grubu’nda yer alan Meclis Başkanı Özakalın, göçü önlemek ve istihdam artışını sağlamak için 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın benzeri bir teşvik sistemi veya daha kapsamlı teşvik programı beklediklerini söyledi.
2.OSB’yi gündeme getirerek, bölgesel kalkınma farklılığını ortadan kaldırmak için Kuzeydoğu Anadolu’da özel kapsamlı, uzun süreli teşvik paketinin yerinde olacağını belirten Başkan Özakalın, çalıştayda, çıkarılacak yeni teşvik paketinin yeni yatırımcıları da kapsamasının yanı sıra, mevcut işletmeleri de kapsaması için bir düzenlemenin yapılması gerektiğini, yatırımcıların finansmana erişiminin kolaylaştırılması, sanayi teşviği ile birlikte tarım ve hayvancılığı destekleyen teşvik programının bölgenin kaynak ve potansiyelinin doğru kullanılması açısından önemli olduğunu ifade etti.
Özellikle ihracata dayalı üretimin desteklenmesi açısından bölgemiz için belirtilen hususları içeren kapsamlı bir teşvik programının beklendiğini vurgulayan Başkan Özakalın, ayrıca Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği sayesinde Sanayicilerin ve Üniversitelerin bir araya gelerek Erzurum ve ülkemiz için faydalı işlere imza atacağına inandığını belirtti.
Nitelikli işgücü grubunda görüşlerini paylaşan Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı İbrahim Buğdaycı da, nitelikli işgücünün ortaöğretimden itibaren çocukların ilgi ve becerilerine göre yönlendirmenin başlaması gerektiğini, böylelikle işini seven bireyin daha başarılı olacağını belirtti.
Buğdaycı ayrıca, meslek liselerinde başarı sağlanması için, başarı sıralamasında geri kalan öğrencilerin değil, istekli, azimli ve başarılı öğrencilerin alınması halinde bu okulların değerinin artacağı, bununla birlikte de nitelikli işgücüne katkı yapılabileceği konusunda görüş bildirdi.
Üretim Reform Paketi Çalıştayı'nda Bölgeyi ETSO Temsil Etti
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen, “Üretim Reform Paketi Çalıştayı”na bölge illerini temsilen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın ve Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı İbrahim Buğdaycı katıldı.