GÖKHAN ZOBAR - Edirneli doktor Aybars Simsek, babasinin vefatinin ardindan Istanbul'da çalistigi hastanedeki görevinden istifa ederek, çeltik üretimi yapan aile sirketinin basina geçti.
Simsek, babasi Dr. Gürsel Simsek'in geçen yil vefati üzerine Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Tip Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'ndeki görevinden istifa etti.
Babasi gibi doktorlugu birakarak aile sirketinin basina geçen 30 yasindaki Simsek, Türkiye'nin çeltik üretiminin önemli bölümünün yapildigi Ipsala ilçesinde baba mirasi çeltik üreticiligini devam ettiriyor.
Cerrahligi birakarak çiftçilige baslayan ve 7 bin dönümlük alanda 30 civarindaki isçisiyle üretim gerçeklestiren Simsek, her gün çalisanlariyla bir araya geliyor. Traktöre binerek tarlaya giden Simsek, inceleme yapip çalisanlardan bilgi aliyor.
Simsek, AA muhabirine, hekimlik disiplinini tarimsal üretime yansitmaya basladigini söyledi.
Doktorlugu birakarak radikal bir karar aldigini belirten Simsek, "Cerrahpasa Tip Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisinde görev yapmaktaydim. Geçen sene babamin ani vefati sonrasi islerin basina geçip bayragi devraldik. Çeltik üretimiyle ilgileniyorum." dedi.
Babasinin mirasini sürdürmek ve ülke üretimine katki sunmak için böyle bir karar aldigini anlatan Simsek, 30 yillik aile üretimini devam ettirmeye çalistiklarini ifade etti.
Doktorlugu isteyerek seçtigini ancak gelisen süreçte tarimsal üretime girmeyi tercih ettigini anlatan Simsek, sunlari kaydetti:
"Ben de babam gibi tip doktoruyum. Babamin geçen seneki vefati sonrasi aile çiftçiligimizin devamini saglamak için istifa ettim ve bayragi devraldim. Bu kolay verilmis bir karar degil. Günümüzde gençler tarimsal üretimi pek yapmak istemiyor ve çiftçilikten uzaklasiyor. Tarim, gençler arasinda popülaritesini kaybediyor. Ben bu karari almaktan dolayi hem mutluyum hem de bu isi yapacagimiza inaniyorum."
Simsek, yeni tip koronavirüs salgininin tarimsal üretimin önemini bir kez daha ortaya çikardigini hatirlatti.
- "Üretime devam etmeliyiz ve topraga sahip çikmaliyiz"
Tarimsal üretimin stratejik bir yönü oldugunu, bu anlamda kent ve ülke tarimina katki sunmanin kendisi açisindan degerli olduguna dikkati çeken Simsek, söyle devam etti:
"Önümüzdeki dönemlerde salginlar, küresel iklim degisikligi ve kuraklik gibi krizlerle karsi karsiya kalabiliriz. Bu, ülkemiz için de çok tehlikeli. Üretime devam etmeliyiz ve topraga sahip çikmaliyiz. Biz de bu bölgede üretmeye devam ediyoruz. Burasi ülkemiz için çok önemli bir nokta, Türkiye'nin Avrupa'ya açilan kapisi, karsisi Yunanistan. Üretim merkezimizdeki bayraklari dalgalandiracak olan rüzgar degil, üretim gücüdür. Biz de üretmeye ve bu bayragi sinir boyunda dalgalandirmaya devam edecegiz."
Çeltik üretiminin zorlu bir süreç oldugunu ifade eden Simsek, nisan ayinda baslayan hazirliklarin ardindan mayista tohumun toprakla bulusturuldugunu belirtti.
Ekimin ardindan yaklasik 140 gün bitkiye bebek gibi baktiklarini anlatan Simsek, "Karsilasilabilecek herhangi bir problemi ve hastaligi çok hizli bir sekilde teshis edip onun tedavisini dogru bir sekilde ve zamaninda yapmaliyiz. Hastanede her sabah hasta odasinda yapilan ziyaret gibi her sabah çeltik bitkisini tarlada yakindan takip etmek çok önemli. Hastanede ögrendigimiz disiplini buraya aktariyoruz." diye konustu.
Simsek, babasinin vefatinin ardindan üretim merkezinin duvarina resmini astiklarini ve manevi olarak kendisini her zaman yanlarinda hissettiklerini de sözlerine ekledi.
ÜRETIMDEN IHRACATA TARIM - Hastanedeki Görevinden Istifa Eden Doktor, 'Çeltik Üreticisi' Oldu
Babasinin vefatinin ardindan Istanbul'dan memleketi Edirne'ye dönerek aile sirketinin basina geçen doktor Aybars Simsek, 7 bin dönümlük alanda isçileriyle çeltik üretiyor Simsek: 'Hastanede her sabah hasta odasinda yapilan ziyaret gibi her sabah çeltik bitkisini tarlada yakindan takip etmek çok önemli. Hastanede ögrendigimiz disiplini buraya aktariyoruz'