ÜRETIMDEN IHRACATA TARIM - Kirklareli'nde Kiraç Alanlarda Üretimine Baslanan 'Aronya'nin Ihracati Hedefleniyor

Yörede son 3 yilda 250 dekar kiraç alan aronya meyvesiyle tarima kazandirildi Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy: 'Atil durumda olan, bugday, arpa, çeltik tarimina uygun olmayan alanlarda aronya meyvesi yetistirilmesini tavsiye ediyoruz. Insallah ülkemize büyük bir katma deger saglayacak'

ÖZGÜN TIRAN - Kirklareli'nde kiraç alanlarda üretimine baslanan, düsük maliyet ve yüksek gelir firsati sunan aronya meyvesinin ihracati hedefleniyor.

Kirklareli Tarim ve Orman Müdürlügünün destegiyle yogun olarak Vize, Demirköy ve Kofçaz ilçelerinde son 3 yilda 250 dekar kiraç alan, aronya meyvesi ile tarima kazandirildi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, Türkiye'de en çok aronya meyvesinin yetistirildigi ilin Kirklareli oldugunu söyledi.

Aronya bitkisinin Kirklareli iklimine uygun oldugunu belirten Aksoy, aronya meyvesinin antioksidan özelligi dolayisiyla degerli oldugunu vurgulayarak "Özellikle seker hastaligi ve diger hastaliklar için faydali bir bitki. Aromasi surup olarak kullaniliyor. Pasta ve gida sektöründe çalismalari var." dedi.

Aronya meyvesine cografi isaret alinmasi için çalismalar yaptiklarini anlatan Aksoy, Türkiye'nin yakin bir süre sonra aronya ithal eden konumdan ihraç edebilen konuma dogru ilerleyecegini ifade etti. Aksoy, sunlari kaydetti:

"Üreticilerimiz bizden gerekli destegi aliyorlar. Atil durumda olan bugday, arpa, çeltik tarimina yani stratejik ürünlere uygun olmayan alanlarda aronya meyvesi yetistirilmesini tavsiye ediyoruz. Insallah ülkemize büyük bir katma deger saglayacak. Su anda 250 dekar ekili alanimiz var. Bunu 1250 dekara kadar çikarmayi düsünüyoruz. Alternatif ürün olarak dikilen aronyanin bu yil Rusya'da bir firmaya meyve suyu yapilmasi için ilk ihracati gerçeklestirilecek. Üreticiler tarafindan üretilen aronyanin diger Avrupa ülkelerine gönderilmesi için de görüsmeler sürüyor. Öte yandan Ticaret Borsamizda ihracat için soguk hava deposu olusturuldu. Burada saklanacak süper meyve, baglantilar kuruldukça ihraç edilecek. Kisa sürede pek çok pazar açilacagini düsünüyoruz."

Aronya meyvesinde pazar sikintinin yasanmadigini belirten Aksoy, "Dolayisiyla ekim dikim yapamadigimiz alanlarda tavsiye edecegimiz, az masrafli, bakimi az olan bitki türleri bunlar." diye konustu.

Üzümsü meyvelerin girdi maliyetlerinin düsük oldugunu vurgulayan Aksoy, aronyada da dördüncü seneden sonra kar oraninin ciddi anlamda arttigini sözlerine ekledi.

- Avukat 32 dönüm alanda aronya yetistiriyor

Vize ilçesinin Sogucak köyünde 32 dönümlük kiraç arazide aronya üreten avukat Sezgin Çakan ise aronyanin diger ürünlere göre çok daha fazla getirisi oldugunu belirtti.

Kiraç topraklarda tarim yapmak isteyenlere aronya meyvesini öneren Çakan, sunlari kaydetti:

"32 dönüm alanda 12 bin fidan ekili bahçemde geçen sene hasadimizi yaptik ve yaklasik 3 ton meyve aldik. Bu sene 15-20 ton meyve elde etmeyi bekliyorum. Avukatlik meslegime devam ediyorum. Bunun yaninda tarimla da ugrasarak üretime katkim olsun diye bu ise basladim. Gayet de basarili oldugumu düsünüyorum. Keyif aliyorum bu isten. Doga ile olmak çok hosuma gidiyor. Hafta içi avukatlik, hafta sonu da çiftçilik yapiyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile