YUSUF SAHBAZ - Izmir'in Çesme ilçesinde, çocuklugundan bu yana küçükbas hayvancilikla ugrasan 84 yasindaki Ekrem Çelik 77 yildir Sakiz koyunu yetistiriyor.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Çesme'de 1937'de dünyaya gelen Çelik, dedesi ve babasinin isi dolayisiyla çiftçilik ve hayvanciligin içinde gözlerini açti.
Sakiz koyunu yetistiriciligini "dededen miras degil, görev" diye tanimlayan Çelik, 7 yasinda tek basina hayvanlari otlatmaya basladi. Geçen sürede, Çesme'nin turizm alaninda büyümesine ragmen arsalarini satmayan ve çiftçilige devam eden Çelik, Ovacik Mahallesi'ndeki çiftliginde çok sevdigi Sakiz koyunlariyla "köy hayatini" sürdürdü.
Hayvanlarini haftada 2-3 defa sicak suyla yikayan, dogumlarinda da yanlarindan ayrilmayan Çelik, "Bunlar da benim çocuklarim." dedigi koyunlarinin dogum zamanlarinda ahira yatak atip onlarin yaninda kaldi, "sicaktan etkilenmesinler" diye ahira vantilatör taktirdi.
- Sampiyon koyunlarin yetistiricisi
Ilçede düzenlenen Sakiz koyunlari yarismalarina katilan Çelik burada birincilikler aldi. Kupalarini, madalyalarini evinin duvarlarina asan Çelik, koçlariyla beraber çektirdigi fotograflari da albümde sakladi.
Simdi 30'un üzerinde Sakiz koyunu bulunan ve ünü bölgesini asan Çelik'in yetistirdigi hayvanlar, yöreden ve birçok ilden talep görüyor.
Ilerleyen yasina ragmen hayvanlarini yanindan ayrilmayan Çelik, Sakiz koyunu yetistiriciligi mirasini torunu Sinan Korkmaz'a birakmayi planliyor. Simdilerde taburesiyle hayvanlarini otlatan Çelik, sagligi imkan verdigi zamana kadar koyunlarina bakmaya devam edecek.
- "Gece kalkip bakarim, onlarla konusurum"
Ekrem Çelik, AA muhabirine, isini her zaman en iyi sekilde yapmaya gayret gösterdigini belirtti.
Çocuklugundan bu yana Sakiz koyunu yetistirdigini ifade eden Çelik, "Gece kalkip koyunlarimi kontrol ederim, onlarla konusurum. Hayvanin dilinden anlayacaksin. Yoksa hayvancilik yapamazsin. Kim rahatsiz, kimin neresi agriyor bakip anlarim. Dogum zamaninda onlarin yaninda olacaksin, yardimci olacaksin." dedi.
Hem et hem de süt veriminin Sakiz koyununda yüksek oldugunun altini çizen Çelik, bu cins küçükbaslarin erkegine "kral", disilerine ise "kraliçe" denildigini belirterek sunlari söyledi:
"Sakizla ilgilenmek beni hiç yormuyor. Bu hayvan gezmeyi sever. Ben de onlarla geziyorum. Bana müsteriler geliyor koyun istiyor. Ilk olarak 'Hayvanin gezdirecek yeri var mi?' diye soruyorum. Yoksa satmam, ne kadar para verirse versin. Burada bulunan kuzularin hepsi satildi. Daha dogmadan sattim. Illa benden kuzu istiyorlar. Maalesef hepsine yetisemiyorum."
- Sakiz koyunu için cografi isaret basvurusu
Çesme Tarim ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci de ilçede 1500 büyükbas, 12 bin civarinda küçükbas hayvan bulundugunu, bunun yaklasik 5 bininin Sakiz koyunu oldugunu söyledi.
Ilçede yaklasik 40 Sakiz koyunu üreticisi oldugunu aktaran Keçeci, "Dünyada Sakiz koyununun genetik merkezi Çesme. Bu kapsamda biz de Çesme Sakiz koyunu ve sütü için cografi isaret basvurusunda bulunduk. Bunu tescillemek istiyoruz." dedi.
Sakiz koyunu yetistirenlere Tarim ve Orman Bakanliginin destek verdigine isaret eden Keçeci, "Ekrem amcamiz gibi üreticilerimiz Sakiz koyununun bugüne kadar gelmesinde çok büyük emekleri olan üreticilerimiz. Onlar sayesinde Sakiz koyunu gelecek nesillere aktarilacak." diye konustu.
ÜRETIMDEN IHRACATA TARIM - Sakiz Koyunu Yetistiricilige Adanmis Bir Ömür Açiklamasi Ekrem Çelik
Izmir'in Çesme ilçesinde 77 yildir Sakiz koyunu yetistiren Çelik: 'Gece kalkip koyunlarimi kontrol ederim, onlarla konusurum. Hayvanin dilinden anlayacaksin. Yoksa hayvancilik yapamazsin. Kim rahatsiz, kimin neresi agriyor bakip anlarim'