Ürettiği Enerjiyle Elektrik Giderini Karşılıyor

GAZİANTEP - Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak hizmet veren Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü, atık su tesislerinde ürettiği elektrikle kurumun elektrik giderinin yüzde 55'ini karşılıyor.

GASKİ Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu Alper Uyanık, yaptığı yazılı açıklamada, sistemin entegrasyonundan ciddi bir fayda sağladıklarını ve en büyük kazançlarının elektrik kazanımı olduğunu belirtti.

Tesisin 2006 yılında yaptıkları kojenerasyon ünitesiyle aylık 600 bin KW elektrik ürettiğini ifade eden Uyanık, şunları kaydetti:

"Mevcut tane çamur kurutma tankımızdan elde ettiğimiz biyogazlar ile günlük yaklaşık 15 bin metreküp metan gazını elektriğe çeviriyoruz. Böylelikle tesisimizin elektrik enerjisinin yüzde 55 civarında kısmını kendimiz karşılamış oluyoruz. Zaten bu tip tesislerin en önemli maliyeti elektrik maliyetidir. Birçok belediyemiz bu konuda sıkıntı yaşıyorlar. Bizim çamur çürütme tanklarımızın olması, sistemimizin buna uygun olması, kojenerasyon kurmamıza yardımcı oldu. Kurduğumuz kojenerasyon ünitesi 26 ayda maliyetini kurtardı. Yatırım maliyetini amorti ettikten sonra yaklaşık 200 bin lira civarında aylık kara geçirmiş durumdayız."

Şehrin atık sularının yüzde 99'luk kısmını arıtan bir tesis kurduklarını vurgulayan Uyanık, şu bilgileri verdi:

"Belediyemizin 3 atık su arıtma tesisi bulunmakta. Merkez atık su arıtma tesisimiz yaklaşık 260 bin metreküp suyu arıtıyor. 2 tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz var. Bu tesislerle Gaziantep'in atık su deposunu oluşturuyoruz ve neticesinde elde ettiğimiz atık çamurla elektrik elde ediyoruz. Çevremizle ilgili en önemli problemlerden birisi olan arıtma çamurlarına çok ciddi yatırım yaptık. Çamurların bertarafına yönelik Türkiye'de ilk defa kurutma ve yakma tesisimizi devreye soktuk. Diğer tesislerimiz ile günlük 180 ton arıtma çamurumuzu burada 15 ton kül haline getiriyoruz."

Arıtıldıktan sonra dereye verilen sudan da faydalanmak için bir proje geliştirdiklerine değinen Uyanık, teklifleri aldıktan sonra projeyi 18 ayda tamamlamayı planladıklarını aktardı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile