Ürgüp Kadı Kalesi Islah Ediliyor

Ürgüp ilçesi Kayakapı mahallesinde bulunan tarihi Kadı Kalesi ıslah çalışmaları için ihale süreci başlatıldı.

Ürgüp ilçesi kent merkezine yaklaşık 100 metre yüksekliğinde mesafede bulunan Kadı Kalesi olarak anılan ve birçok yerleşim alanına büyük tehdit oluşturan dik kayalıkların ıslahına yönelik, Ürgüp Belediyesi, İl Afet Acil Durum İl Müdürlüğü, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü ve Nevşehir İl Genel İdare Genel Sekreterliğinin girişimleri ile 19 Temmuz 2011 tarihi itibariyle “Kadı Kalesinde Düşme Tehlikesi Bulunan Kayaların Islahı” ihalesi gerçekleştirildi.

Nevşehir İl Özel İdaresi’nde gerçekleşen ihaleye, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Ürgüp Belediyesi Fen ve İmar İşleri Müdürlüğü, İl Özel İdare yetkilileri katıldı. Ürgüp Kadı Kalesi Kayalarının ıslah çalışmaları ihale sürecinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1000 m3 kaya kırıkları ıslah edilecek.

Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, “Ürgüp ilçesi kent merkezine yakın bölgede, binlerce yıllık Kapadokya tarihinin içinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, günümüze kadar varlığını sürdürmüş Kadı Kalesi olarak adlandırılan bir bölge bulunmakta. Kadı Kalesinin de bulunduğu bu alan kent merkezinden yaklaşık 100 metre yükseklikte kayalık bir alanda yer almakta. Burada yüzlerce yıllık tarihsel süreçte dönem dönem kaya düşmesi ve yuvarlanması sonucu maalesef can kayıplarının da yaşandığı hadiselerin olduğunu biliyoruz. Bu konu hakkında Osmanlı arşivlerinde de bilgi ve belgeler olduğunu öğrendik. Şu an günümüzde bu alanın etrafında ve özellikle Kadı Kalesi’nin bulunduğu dik kayalıkların altında da yerleşim alanları bulunmakta. Belediyemizin yapmış olduğu incelemeler sonucunda bu kaya kütlelerinde çatlaklar ve kırılmalar olduğunu gözlemledik. Belediye olarak hemen yetkili mercilere konuyu aktardık. Yapılan incelemeler ve değerlendirmelerin ardından bu alanda yer alan kayaların ıslahı konusunda sonuç ortaya çıktı. Nevşehir İl özel İdaresi Genel Sekreterliğinde 19 Temmuz 2011 tarihi itibariyle ‘Kadı Kalesinde Düşme Tehlikesi Bulunan Kayaların Islahı’ adıyla ihaleye çıkarıldı. Mevcut süreç tamamlandıktan sonra sanıyorum Ramazan ayının sonu itibariyle çalışmalar başlatılır. Kapadokya bölgesi ve özellikle Ürgüp Kayalık bir alan içerisinde kurulu yerleşim yeri, bizim bu şartları bilerek bu yönde tedbirler almalıyız. Bizim tüm gayretimiz ilk önce halkımızın ve gelen misafirlerimizin emniyetini ve huzurunu sağlamak, bunu sağlarken de elimizdeki tüm değerlerimizi de olabildiğince korumak ve gelecek kuşaklara aktarabilmektir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile