Çünkü İzmir'in direksiyonunda 4 milyon 100 bin İzmirli var" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi işbirliği ile gerçekleşen "Geleneksel Urla Bağbozumu Şenlikleri" ilçede kortej yürüyüşü ile başladı.
Jandarma Kavşağı'ndan başlayan kortej Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Meydandaki açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Üsküp yöresi oyunuyla renk kattı.
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 10.5 yıl önce yerelde kalkınma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, "Yerel yöneticilerin kentin değerlerini, kaynaklarını daha iyi değerlendireceği için böyle bir yol ve yöntem bulduk. Bugüne kadar Bademli'de, Bayındır'da, Tire'de yaptıklarımız sadece ve sadece üreticiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında bir güven ortamı tesis etti. Güven olmadan işbirliği olmaz. Güven olmadan dayanışma olmaz. Güven olmadan sürdürülebilirlik olmaz. Şimdi de yine aklı ve bilimi kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
5 yıl önce Türkiye'de ilk defa 171 bin hektar alanda yer alan "Yarımada Nasıl Kalkınır" sorusuna cevap aramak için yarışma yaptıklarını ve bu çalışmayı kitaplaştırdıklarını hatırlatan Başkan Kocoğlu,"Sonra Çeşme ve Karaburun o zaman bizim sınırlarımızda olmadığı için İZKA ile birlikte, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve diğer fakültelerimizle birlikte stratejik plan hazırladık. Şimdi de bir yıl içinde Tahtalı, Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay ovalarının stratejik planlarının yapılması kararını verdik" diye konuştu.
Yarımadanın kalkınması için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Yarımadanın ikliminden, rüzgarına, enginarından, zeytinine kadar her şeyini biliyoruz. Yarımada'da yaşayan insanlarımızın alışkanlıklarını, becerilerini, tarihten gelen yeteneklerini de biliyoruz. Bunları bildiğiniz zaman ürettiğiniz projeler hayat buluyor. Yarımada Belediyeler Birliği Başkanımız da olan Sibel Uyar ile birlikte toplantı yaparak 10 proje belirledik. Bunların 5 tanesini bu sene başlatıyoruz. Geriye kalanını 2015 yılında başlatacağız. Yarımadanın dokusu ve varlarıyla ilgili 300 sayfalık bilgi birikim elde ettik. Bunları biz ve bizden sonra gelecek kuşaklar kullanacaklar. Yarımadada turizmden, tarıma, hayvancılığa varıncaya kadar belirlediğimiz yol haritasını belediye başkanlarımızla birlikte yaşama geçireceğiz" diye konuştu.
Yerelde kalkınmayı 2015 yılında hızlandıracaklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yıllık deneyimi, bilgi birikimi, yatırımları ile kenti dünyada ilgi odağı haline getirmede çok büyük adımlar atmıştır. 2014-2019 döneminde kim ne derse desin, kim paçamızdan, ceketimizden geriye doğru çekmek isterse istersin, İzmir tarımda da, sanayide de, turizm ve hizmet sektöründe, bilgi teknolojisinde, bilimde, kültürde, sanatta büyüyecektir, ilerleyecektir, kalkınacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Direksiyonda Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimler var. Direksiyonda sivil toplum örgütleri, ticaret, sanayi odaları, ziraat odaları, işadamları var. Kısacası 4 milyon 100 bin İzmirli var. Hep birlikte, güven içinde inanarak, kalkınacağımızı bilerek özveriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu birlik ve beraberliğimiz, bu dirlik ve düzenimiz bozulmasın. Urla 'bağbozumu şenliklerinin" Yarımada'ya ve İzmir'e hayırlı olmasını diliyorum".
BAŞKAN KOCAOĞLU'NA TEŞEKKÜR
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise yaptığı konuşmada üzüme ve incire balın, zeytine yağın düştüğü bu günün 2 bin 600 yıllık geçmişi olduğunu söyleyerek, "Tanrının bize armağan ettiği bu güzelliklerden faydalanıp, şükrediyoruz ve gelecekte çocuklarımıza bozmadan aktarmak için çalışıyoruz. Bağbozumu şenliği bu yüzden bizim için önemli. Amacımız unutulmuş olan bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak. Yavaş yavaş azalan tarım ve hayvancılığı bu şenlik kapsamında desteklemek. Yöresel yemekleri yarışmalarla güncel tutup çocuklarımıza öğretebilmek. Amacımız geçmişimize sahip çıkmak. Bize destek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyoruz. Seneye bu şenliği uluslararası boyuta taşımak istiyoruz" diye konuştu.
Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç, 26 yıldır bu etkinlikleri kutladıklarını ancak bu yıl İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katkısına dikkat çekerek teşekkür etti. 14 Ağustos tarihinin çiftçiler için çok önemli bir gün olduğunu hatırlatan Kılıç, geleneklerini yaşatabilmeleri için bugün iş bırakarak kutlama yapan çiftçilere Torosan veya Kalabak sahilinde eğlence düzenleyebilecekleri bir alan istedi. Başkan Kocaoğlu da Kalabak'ta Kum Denizi'nde bir alanı düzenleyebileceklerini söyledi.
Urla Kuşçular Köyü çocuk korosu da meydanda düzenlenen törende konser verdi. Törenin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan köylülerin yöresel ürünlerini sattıkları köy pazarını gezdi.
ETKİNLİK PROĞRAMI
17 Ağustos tarihine kadar sürecek şenlikler kapsamında 15 Ağustos Cuma günü Cumhuriyet Meydanı'nda saat 17.00'da yemek yarışması, 19.30'da Necati Cumalı Anı Evi'nde şiir dinletisi, 20.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda Blue İn Green Konseri, 22.00'da ise Zeynep Cassalini konseri düzenlenecek. 16 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'da Tamirhane Binası'nda Urla'da Bağcılık ve Şarapçılık Konulu Panel-Kokteyl, saat 20.00 Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü'nde Urla Uluslararası Bağbozumu Optimist Yarışları Ödül Töreni, yine aynı yerde 21.00'da Aslı Kement ile So Soul Band Konseri, 22.00'da Grubal Enfeksiyon Konseri düzenlenecek. Şenliğin son gününde ise saat 15.00 İskele Urit Restoran'da Briç Turnuvası, 21.00'da Özbek Köy Meydanı'nda Urla Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Konseri gerçekleşecek.
Urla'da Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri Başladı
Urla'nın "Geleneksel Bağbozumu Şenliği"nin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "5 yıl içinde İzmir, kim ne derse desin, kim paçamızdan, ceketimizden çekerse çeksin, kalkınacaktır.