Üroloji Uzmanından ''Prostat Kanseri'' Uyarısı

Servergazi Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Turab Ulaşoğlu, prostat kanserinin son yıllarda görülme sıklığının arttığını kaydetti.

Ulaşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, prostat kanserinin, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti.

Prostat kanserinin son yıllarda görülme sıklığının arttığını dile getiren Ulaşoğlu, şunları söyledi:
''Erkeklerde 40 yaşından sonra prostat büyümeye başlar, yaş ilerledikçe büyümeye devam eder. Sigara içme ve yağlı gıdalarla beslenme kanser riskini artırmaktadır. 50 yaşındaki her erkeğin şikayeti olmasa da senede bir PSA testi yapılması önerilmektedir. Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde kesinlikle ölümcül bir kanser değildir. Bu nedenle yaşı 60'ın altında, PSA'sı 2,5'un üzerinde olan erkeklere iğne biyopsisi yapılması gerekiyor. Biyopsi kararını vermede, parmakla yapılan rektal muayene ve kandaki PSA oranı önemlidir. Transrectal ultrason eşliğinde ayrı yerlerden 12 adet biyopsi alınarak kanser araştırılmaktadır. Alınan biyopsilerden bir tanesinde bile kanser çıksa tedavi değişmektedir. Biz de hastanemizde 'ultrason eşliğinde prostat biyopsisi' alma işlemine başladık.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile