Mesanenin idrari depolamak ve bosaltmakla görevli bir uzuv oldugunu vurgulayan Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmani Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Asiri aktif mesane olgularinda mesane bu depolama görevini tam olarak yerine getiremez ve mesanenin az bir dolulugu bile kiside tuvalete gitme istegi olusturur. Asiri aktif mesane sik idrara gitme ve gece idrara kalkmanin eslik ettigi, idrar kaçirma ile birlikte veya tek basina idrarda sikisma halidir. Bu tabloya sebep olabilen idrar yolu enfeksiyonu, tas, seker hastaligi ve nörolojik hastaliklar gibi durumlarda öncelik bunlarin tedavisine yöneliktir. Bizim bahsettigimiz asiri aktif mesane hastalari bu grubun disindadir“ diye konustu.
Kadinlarda daha sok görülüyor
Opr. Dr. Beyaz, sebebi tam bilinmeyen asiri aktif mesanenin erkeklerde yüzde 25, kadinlarda yüzde 40‘a varabilen oranlarda görüldügünü söyledi.
Asiri aktif mesane tanisi alan hastalarda öncelikle davranis degisikligi tedavisi uyguladiklarinin altini çizen Opr. Dr. Beyaz, “Bu kapsamda iseme aliskanliklarinin degistirilmesi, sivi aliminin düzenlenmesi, pelvik taban kas egzersizleri, kilo verilmesi, beslenmeden idrar yapici gidalarin/maddelerin uzaklastirilmasi söz konusudur. Davranis degisikligi tedavisine ragmen sikayetleri devam eden hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadir. Ilaç tedavisi basarili olsa da yan etkileri nedeniyle birinci yil sonunda hastalarin yüzde 60’indan fazlasinin ilaç tedavisini biraktigi çalismalarda ortaya konmustur“ ifadelerini kullandi.
Botoks etkili bir yöntem
Ilaç tedavisine yanitsiz ya da yan etkileri veya çoklu ilaç kullanimi nedeniyle ilaç tedavisine devam etmeyen asiri aktif mesaneli olgularda idrar kesesine botoks uygulanmasinin alternatif ve etkili bir yöntem oldugunu dile getiren Opr. Dr. Beyaz, su bilgileri paylasti:
“Ilaç tedavisi aldigi halde asiri aktif mesane semptomlari ve idrar kaçirma problemi devam eden veya idrar kaçirma tedavisi için herhangi bir sebepten ötürü ilaç kullanamayacak durumda olan olgular için botoks tedavisi çok etkili ve faydali bir yöntem olarak kullanilmaktadir. Idrar kesesine botoks uygulanmasi, anestezi altinda yapilan bir islemdir. Hastalik derecesine göre uygun miktarda botoks sulandirilarak endoskopik yöntemle idrar kesesi kas duvarinin farkli noktalarinaesit miktarlarda igne yardimi ile uygulanmaktadir. Islem sonrasi hastanede kalis gerekmemektedir. Bazi olgularda islem sonrasi geçici idrara çikamama durumu olabilmektedir. Uzun dönem takiplerde basari yüzde 80‘in üzerindedir. Çogu hastada ilaç tedavisine artik gerek kalmaz, az sayidaki hasta grubunda ise botoks sonrasi ilaç tedavisine yine de devam edilmektedir. Botoks tedavisinin basarisi durumunda 6 ila 9 ayda bir doz tekrari gerekmektedir."
Üroloji Uzmanlari Açiklamasi 'Idrar Kaçirmada Botoks Tedavisi Uygulanabilir'
Üroloji Uzmani Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, daha çok kadinlarda görülen idrar kaçirmanin botoks yöntemi ile tedavi edilebildigini belirtti. Beyaz, “Ilaç tedavisine yanitsiz kalan ya da yan etkileri veya çoklu ilaç kullanimi nedeniyle ilaç tedavisine devam edilemeyen durumlarda hastanin idrar kesesine botoks uygulanmasi, alternatif ve basari orani oldukça yüksek bir yöntemdir” dedi.