"Ürünlerde genetik değişikliğe karşı 'ulusal bilimsel güvenlik birimleri' oluşturulmalı"

Organizmaların genetiğinin değiştirilmesi ile kanser vakalarının hızla arttığına dikkat çeken Halk Sağlığı uzmanı İsmail Hakkı Arık, gereken önlemleri

Organizmaların genetiğinin değiştirilmesi ile kanser vakalarının hızla arttığına dikkat çeken Halk Sağlığı uzmanı İsmail Hakkı Arık, gereken önlemlerin alınmasını istedi. Bursa Halk Sağlığı Laboratuvarı biyologlarından Arık, "Ulusal bilimsel güvenlik birimleri' oluşturulmalı. Denetim ve koordinasyon sağlanmalıdır." dedi.

"Gen nedir? Nerede bulunur? Nasıl bir özelliğe sahiptir ve her isteyen gen değiştirebilir mi?" sorularının yanıtlarını veren Arık, "Gen bitki ve hayvan hücrelerinin içinde bulunan hücrenin en önemli bölümüdür. Ana ve babanın kalıtsal tüm özelliklerini yavru bireye aktaran ve o bireyin şekillenmesini sağlayan organeldir." bilgisini verdi.

Genetik bilimini, "Ana ve babadan yavru bireylere geçen karakterlerle, onların varyasyonlarını izleyen bilim" olarak tanımlayan Arık, "Ana ve babadan oğul bireylere geçen kalıtım mekanizmasını analizde kullanılan teknik, basit çiftleştirme denemeleridir. Onun için genetik incelemelerde çiftleştirme denemeleri esastır. Genler hücre içinde kromozomlarda lokalize olmuşlardır." şeklinde konuştu.

Kalıtsal hastalıkların tedavisine yönelik çalışmaların büyük boyutlara ulaştığına dikkat çeken Arık, gen mühendisliğinin hem sevindirici, hem de ürkütücü boyutlara ulaştığına işaret ederek, "Bilimsel buluşlar faydalı olmakla beraber kötüye kullanıldığında zararlı, hatta dünyanın sonunu getirebilecek derecede zararlı olabilmektedir. Bu nedenle genetik bilimi yeni olmakla birlikte cazip bir bilim dalıdır. Bu bilim kötü niyetli, kişilerin eline geçerse maalesef telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir." diye konuştu.

Atomu bulan ve parçalayan Albert Einstein'ın ABD'nin, bu buluşu Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerini bombalamada kullanılacağını bilmesi halinde buluşunu deklare etmeyeceğini iddia eden Arık, Gregor Mendel'in ise bu gibi nedenlerle genetik bilimini geliştirmeyeceğini savundu.

Eskiden yeni nesil ve türlerin doğal seleksiyon ve benzer çalışmalarla elde edildiğini hatırlatan İsmail Hakkı Arık, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde genlere direk müdahale edildiğine dikkat çekti. Doğal yöntemlerde en kaliteli tohumun ekim için gelecek yıllar için ayrıldığını anlatan Arık, genetik biliminde ise bu tür uygulamanın daha kısa zamanda ve daha çok tohuma uygulanabildiğini ifade etti.

İnsan bünyesinin teknolojik müdahalelerle yapılan türlerdeki değişiklikleri algılamakta zorlandığına dikkat çeken İsmail Hakkı Arık, sözlerini şöyle tamamladı: "Bundan dolayı insan hücresi normal görevini şaşırıp farklı alanlara yönelirken, kanser vakaları ise hızla artmakta. Bu nedenle bilimsel gelişmelerin kötü niyetli kullanılması, sayılamayacak derecede telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olabilmekte. Bu nedenledir ki, 'Ulusal bilimsel güvenlik birimleri' oluşturulmalı, denetim ve koordinasyon sağlanmalıdır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile