Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Avrupa Birliği Bitki Koruma Derneği (ECPA), ZİMİD ve Tarım Danışmanları Derneği tarafından bir otelde "Kalıntı Yönetimi Projesi" konulu seminer düzenlendi. Projenin pilot ülkeleri olan Türkiye ve İspanya'da eğitimler verilerek, ürünlerdeki tarım ilaçları kalıntılarının en alt seviyeye indirilmesi hedefleniyor.
- "Doğru kullanıldığı zaman tarım ilaçları güvenilir"
Genel Sekreter Kantarcı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de genel anlamda tarımsal üretimde tarım ilaçlarıyla ilgili kalıntı probleminin gerek ihracatta gerekse iç pazarda sorgulandığını söyledi.
Özellikle iç pazarda, "Acaba dışarıdan dönen ürünleri biz mi yiyoruz, ülkemizde üretilen gıdalar gerçekten güvenilir mi" yönünde soru işaretlerinin olduğunu dile getiren Kantarcı, tüm kimyasalların aslında belli oranda riskler taşıdığını dile getirdi.
Kantarcı, zirai ilaçların diğer kimyasal ilaçlardan bir farkı olmadığını göstermek üzere "Kalıntı Yönetimi Projesi"ni hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Avrupa'daki bir istatistiğe göre, Avrupa Birliği'nde yaşayan insanların yüzde 72'sinde gıda güvenilirliği konusunda endişeler var. Hakikaten 'temiz mi, sağlıklı mı, benim sağlığımı tehdit ediyor mu' diye. Endişeleri gidermek için ECPA bu tür projelere imza atıyor. Doğru kullanıma uyulduğu zaman, tarım ilacının diğer kimyasallardan hiçbir farkı olmadığı, gıdanın bu şartlar altında güvenilir olduğunu gösteriliyor."
Önleyici tedbirler, teknolojik ve biyolojik kontrol ile kimyasal mücadele sonunda ürünlerdeki kalıntı sorununun tamamen ortadan kalkacağını ifade eden Kantarcı, Türkiye'nin büyük oranda Avrupa'ya ihracat yaptığı için ürünlerdeki kalıntıların ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Tarım Danışmanları Derneği Başkanı İbrahim Akbulut da projeyle altyapıya yönelik, çiftçilerde ne gibi değişiklik yapılabilir, kalıntı düzeylerini en alt seviyeye indirip, dünyadaki kalıntı sıkıntısının önüne geçilmesinin amaçlandığını vurguladı.
- "Türkiye, AB ülkelerine göre kimyasallarla o derece kirletilmemiştir"
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da insanları doyurabilmek ve Afrika'daki açlık sorununa çözüm üretebilmek için daha fazla bitkisel üretim gerektiğini bunun için de tarım ilaçları ve kimyasal gübrelerin çok daha fazla kullanıldığını dile getirdi.
Tuncer, başlangıçta üretimi artırmak için devreye sokulan bu araçların süreç içerisinde dünyadaki tarım arazilerinin hızla kirlenmesine, sürdürülebilir tarıma engel olduğunu dile getirdi.
Tarım ilaçlarının kalıntı sorunlarının dünyanın gündemine ciddi bir sorun olarak oturduğunu anlatan Tuncer, "Türkiye AB ülkelerine göre büyük avantaja sahiptir, AB ülkelerine göre kimyasallarla o derece kirletilmemiştir" dedi.
Cajamar Enstitüsü'nden uzman Juan Carlos da katılımcılara seminer verdi.
'Ürünlerdeki Kalıntı, En Az Seviyeye İndirilecek'
ANTALYA - Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) Genel Sekreteri Murat Kantarcı, Avrupa'daki bir istatistiğe göre, Avrupa Birliği'nde (AB) yaşayan insanların yüzde 72'sinde gıda güvenilirliği konusunda endişeler olduğunu söyledi.