Uşak Halıları 170 Yıllık Konakta Dokunuyor

UŞAK - SONER KILINÇ - Uşak'ın, 14. ve 15. yüzyıllarda pek çok Avrupa sarayını süsleyen ve "Avrupa'nın en ünlü halısı" olarak nitelendirilen halıları, bir süre önce restore edilen 170 yıllık konaktaki Dokur Evi'nde hayat buluyor.

Dokur Evi Sorumlusu Ayşe Ceren Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uşak halılarının yüzlerce yıllık geleneklere uygun olarak dokunduğunu söyledi.

2010 yılında restorasyonu tamamlanan 170 yıllık konakta açılan halı dokuma kurslarına bugüne kadar 120 kursiyerin katıldığını ve bunların büyük bölümünün değişik atölyelerde halı dokuma işine devam ettiğini belirten Uçar, Dokur Evi'nde bugüne kadar değişik ebatlarda 90 Uşak halısı dokunduğunu ve bu halıların büyük bölümünün satıldığını anlattı.

Dokur Evi'ndeki tezgahlarda kadın halı ustalarının gün boyu halı dokuduğunu belirten Uçar şu bilgileri verdi:

"Kentimizin en eski yerleşim yerinde 170 yıl önce kurulan ve Dokur Evi olarak bilinen tarihi ev, Uşak Belediyesi tarafından satın alındı ve restorasyon çalışmalarının ardından hizmete açıldı. Dokur Evi'nde bugüne kadar 10 halı dokuma kursu açtık. Bu kurslara katılan 120 kursiyere halı dokumayı öğrettik. Dokur Evi'nde dokunan halılar yüzlerce yıllık tecrübe ile dokunuyor. Halılarda kök boyasıyla boyanan yün iplikler kullanılıyor.

Uşak halılarının desen, ilmek sayısı, askı ve çözgü özellikleriyle diğer halılardan ayrılıyor. Çift düğüm, kravat düğüm gibi özel düğüm yöntemleri kullanılır. Bu düğüm yöntemi halıların daha kaliteli olmasını sağlar. Uşak halıları yıldızlı, madalyon, çintemani ve kuşluk gibi desenler ile tanınır. Kursiyerlerimize Uşak halılarının tüm dokuma özelliklerini öğretiyoruz."

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan da pek çok Avrupa ülkesinde bilinen, 14. ve 15. yüzyıllarda "Avrupa'nın en ünlü halısı" olarak adlandırılan Uşak halılarının yeniden eski ününe kavuşması için çalıştıklarını dile getirerek, ''Uşak halısı kentimizin en önemli kültür mirası. Bu kültür mirasına sahip çıkmak adına elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Uşak halı sanatını yeniden canlandırmak amacıyla açılan kurslara ilginin fazla olduğuna işaret eden Erdoğan, "Dokur Evi'nde dokunan halıların metrekaresi 486 liradan satışa sunuluyor. İstenilen ebatta halı dokunuyor. Uşak halısı satın almak isteyenler belediyeyi aramaları yeterli. Buradan elde edilen gelirin tamamı halı dokuyan kadınlara ve ham maddeye gidiyor. Uşak halısını eski gösterişli günlerine döndürmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile