Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) tarafından organize edilen, "3. Tekstil Kimyasalları, Boyaları ve Prosesleri" konulu iki günlük sempozyum başladı. Vali Özdemir Çakacak sempozyum öncesi açılış töreninde yaptığı konuşmada kentin sanayi kültürü ve 5084 sayılı teşvikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Amfisi'nde başlayan ve 2 gün sürecek olan sempozyumda, toplam 17 sunum gerçekleştirilecek. Sempozyuma Uşaklı sanayicilerin yanı sıra çok sayıda davetli katılıyor.Sempozyum öncesi düzenlenen açılış programına Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkan Vekili Mustafa Gündüz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ve daire amirleri, işadamları ve akademisyenler katıldı. Vali Çakacak, 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki uygulaması kapsamında 280 milyon TL devlet desteği sağlandığını ifade ederek Uşak'ın sanayi kültürünün çok eskilere dayandığını yüz yıllarca Uşak halılarının AB ve Osmanlı saraylarını süslediğini anlattı.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, sempozyum öncesi yaptığı açılış konuşmasında bir sanayi kenti olan Uşak'ın bu tür organizasyonlara ihtiyacı olduğunu söyledi. UTSO Başkanı Karaman, konuşmasında Uşak'ın geri dönüşüm sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek geri dönüşüm sektörü ile ekonomiye ve istihdama ciddi katkı sunduklarını söyledi. Tekstil atıkları pet şişe ve otomobil lastiklerini geri dönüşüm firmalarında işleyerek ekonomiye kazandıran nadir illerden biri olduklarını söyleyen Karaman, "Uşak girişimci ruha sahip Anadolu'nun önemli sanayi kentlerinden biridir. Devlet d3estekleri konusunda ise hak ettiğini alamayan şehirlerin başında gelmektedir. 2004 yılına kadar devlet desteği minimum, özel sektör desteği maksimum olan bir kent Uşak. 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki kanunu ilimize önemli katkılar sağladı. 5084 sayılı teşvik uygulaması kapsamında ilimize toplam 280 milyon TL devlet desteği geldi. UTSO olarak eğitimler vererek sanayicimizin teşvik ve desteklerden faydalanmalarını sağladık. Bundan sonra da her türlü devlet desteğinden işletmelerimizin faydalanması ve uluslar arası rekabete hazırlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz"dedi.
TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ SANAYİ KENTLERİNDEN BİRİSİYİZ"
Uşak Valisi Özdemir Çakacak ise konuşmasında 5084 sayılı teşvik uygulamasının kente sağladığı faydalar üzerinde durdu. Uşak'ın iki organize sanayi bölgesi ile Türkiye'nin önemli sanayi kentleri arasında yer aldığını ve 81 il içerisinde sanayide en çok istihdam sağlayan 14. il olduklarını ifade etti. Uşak'ta istihdam edilen işçilerin yüzde 14'ünün sanayi tesislerinde çalıştığını da ifade eden Vali Özdemir Çakacak şunları söyledi; "Uşak; il merkezindeki iki adet sanayi bölgesi ile hem ülkemizin hem de Ege'nin önemli üretim merkezlerinden biridir. Sanayi tesislerimiz genelde seramik, gıda tekstil ve deri üzerinde yoğunlaşmış durumda. İlimizdeki istihdam edilen işçilerin yüzde 14'ü sanayi işletmelerinde çalışıyor. Bu sayı Ege'de 13.84 iken Türkiye genelinde 13. 35 tir . Bu oranlar Uşak'taki sanayilerde çalışanların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu gösteriyor. Uşak 81 il içinde sanayide istihdam edilen işçilere bakıldığında 14. sırada yer alıyor. 5084 sayılı teşvik ilimizdeki işletmelere önemli katkı sağladı. AB ve Osmanlı saraylarında Uşak halıları yüz yıllarca damgasını vurmuş, eğer görmüştür.. Yine Selanik'ten sonra elektriği kullanan ilk Anadolu kenti Uşak'tır. 1926 yılında özel müteşebbis tarafından yapılan ilk şeker fabrikası Uşak'tadır. Bütün bunlar kentteki sanayinin alt yapısı hakkında ciddi fikirler veriyor. Bunlar Uşaklıların girişimci ruhunu bize gösteriyor. Sanayimizin önemli bir özelliği ise geri dönüşüm sektöründeki başarısıdır. Tekstil telefleri pet şişe atıkları otomobil lastikleri gibi atıklar üretime kazandırılıyor. Ülke ekonomisine katkı sunuyor ve istihdam oluşturuyor. 2004 yılında teşvikten faydalanan bin 811 işyeri ve 6 bin 160 çalışan var iken 2009 yılında 4 bin 900 işyeri ve 31 bin 900 çalışan teşvikten yararlanmıştır. 5084 sayılı teşvikle ilimize 280 milyon TL devlet desteği sağlanmıştır. Bu desteklemelerin önemli katkılar sağladığını biliyoruz. Bundan sonraki süreçte de sanayinin geliştirilmesi ve işletmelerin rekabet gücünün artması için AR-GE çalışmalarına ve bilimsel sempozyumlara önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz"dedi.
Açılış konuşmalarının ardından UTSO Başkanı İsmail Karaman'ın oturum başkanlığını yaptığı "Tekstil ve Kimya Sektöründe Devlet Destekleri" konulu panel başladı.
Uşak'ta 3. Tekstil Kimyasalları Sempozyumu
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) tarafından organize edilen, "3