Uşak'ta '6. Ege Kadın Buluşması'

Uşak'ta '6. Ege Kadın Buluşması'

Uşak Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce düzenlenen "6

Uşak Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce düzenlenen "6. Ege Kadın Buluşması" adlı toplantıda konuşan Vali Özdemir Çakacak, kadınların siyasal yaşama katılmaları noktasında kadınlar aleyhine büyük bir eşitsizlik olduğunu söyledi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Amfisi'nde organize edilen "6. Ege Kadın Buluşması" 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek. İki gün sürecek 6. Ege Kadın Buluşması'nda; İzmir, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Denizli ve Uşak Kadın Girişimciler Derneği kadına yönelik şiddet, Uşak'ta kadın profili, kadınların iş hayatına atılması ve kadın sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulunacak. 6. Ege Kadın Buluşması açılış toplantısına Uşak Valisi Özdemir Çakacak ve eşi Kevser Çakacak, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Savaş, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin'in eşi Saniye Şahin ve davetliler katıldı.
Toplantıda bir açılış konuşması yapan Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Savaş, 2006 yılında kurulan genç bir üniversite olduklarını ifade ederek bilimsel gelişmelerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem verdiklerini söyledi.
Uşak Valisi Özdemir Çakacak ise kadınların aile ve toplumda arka planda kaldıklarını ifade ederek şunları söyledi; "6. Ege Kadın Buluşması toplantısını ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türk toplumunda ve ailede kadın çok güçlüdür ama hep arka planda kaldığını görüyoruz. Kadınlara arka plandan çıkarıp erkeklerle aynı seviyeye ulaşmasını sağlamak zorundayız. Bu ülke kadınlarla birlikte kazanılmıştır. Özellikle 2000'li yıllarda Anayasa ve yasalarda yapılan değişikliklerle mevzuatta kadınların aleyhine olan durumlar düzeltildi. Medeni kanunda yapılan değişiklikle kadının aile ve toplumdaki eşitsizliği giderildi. Kadına yönelik şiddet son yıllarda azaldı. Özel İdare yönetmeliğinde de kadınların iş hayatına katılabilmesi için mikro kredi uygulaması hayata geçirildi. TOBB'a bağlı kadın girişimci kurulları sanayi erbabına hizmet vermeye başladı. Ama mikro kredi evinde arka planda olan kadını ön plana çıkarmayı amaçlayan çok güzel bir proje. Mikro krediyi kullanan kadınlara gelir ve kültür düzeyi düşük ailelerden oluşuyor. Aile bütçesine katkı sağlamanın para kazanmanın yanı sıra kadının statüsünün yükseltilmesine en güzel örnektir. İl Genel Meclisimizde bu yıl mikro kredi için bütçe ayrıldı. Gelir düzeyi düşük kadınlarımıza destek olmayı amaçlıyoruz"
Kadınların siyasal yaşama katılmaları konusunda da eşitsizlik olduğunu kaydeden Vali Özdemir Çakacak şöyle devam etti; "Kadınların siyasal yaşama katılmalarına baktığımızda geçmişe göre iyi olmasına rağmen kadınlar aleyhine büyük bir eşitsizlik var. Siyasal karar mekanizmalarına baktığımızda 2002 yılında yüzde 4.44 kadın milletvekili varken 2007 yılında bu oran yüzde 9 a çıktı. TBMM de bugün 50 kadın milletvekilimiz ve iki kadın bakanımız başarıyla görev yapıyor. Özellikle yerel yönetimlerdeki kadınların oranı TBMM'den daha düşük. Yerel yönetimlerde kadınların daha fazla siyasete katılması halkın duyarlı olması gerekiyor. Halkın bu konuda duyarlı olması karar alıcıların bu yönde adım atmasında etkili olacaktır"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile