Aybey Mahallesi Yeniceköy Caddesi üzerinde bulunan Cemevi önünde bugün öğle saatlerinde düzenlenen törene, Uşak'ta yaşayan Alevi vatandaşlar ile Alevi dedeleri ve Belediye Başkanı Ali Erdoğan katıldı. Cem töreninde dualar, deyişler ve mersiyeler okundu ve semah dönüldü. Tören sonrası vatandaşlara kavurma, pilav, aşure ve tatlı ikram edildi. Törende konuşan Alevi dedesi Nazmi Aydedeoğlu, "İçinde bulunmuş olduğumuz ay şehrullah dediğimiz Yüce Allah'ımızın ayı, hürmetli, bereketli, rahmetli aylar
anlamındadır. Bununla beraber Recep ve Muharrem aylarında yüce Allah savaş yapmayı ve kan dökmeyi haram kılmıştır. Bizim için en hüzünlü ve acı olanı Muharrem ayının 10. günü, yani aşura günü; Emevi Halifesi Yezit ile İmam Hüseyin'in o Kerbela'da buluştukları ayın adıdır, doğru ile eğrinin buluştuğu yerdir aşure" dedi.
Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir ise, "Zikir ve ibadet ederek, oruç tutarak bir Muharrem ayını daha bitirdik. Bu yıl bu etkinliğin 3.'sünü yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan da, törenlere misafir olarak katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, İslam dünyasında Muharrem ayının büyük önem taşıdığını söyledi. Muharrem ayının 10. gününün yıllardır İslam dünyasında büyük bir üzüntüyle anıldığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
"Anadolu'da özelikle İslam anlayışında Peygamber Efendimizin yeri ve ehlibeytin yeri çok büyük bir önem taşımaktadır. Anadolu insanı Peygamber Efendimize gösterdiği saygıyı kendi ailesine de göstermiş ve uzun yıllardır bu saygıyı salavat getirerek hem ibadetlerinde hem de sohbetlerinde anlatmıştır. Hz. Ali'nin evlatlarının katli olayı Anadolu insanları tarafından da sürekli üzüntü ile rahmetle anma günü olmuştur. Anadolu'da 'yezit' kelimesi hakaret olarak kullanılır. Çünkü o dönemin bir yöneticisi olan
halifesi Yezit bu katliamdan sorumludur. Anadolu insanı bu nedenle Yezit'i affetmemiştir. Bu nedenle 'yezit' kelimesi hakaret olarak kabul edilir ve insanlar beğenmedikleri kişilere yezit ismi takar. Bu gelenek uzun yıllardır yaşatılmaktadır. Dileğimiz odur ki ne İslam dünyası ne Anadolu'muz bir daha böyle acılı, sıkıntılı günler yaşamasın. Her inanç ve düşünce özgür bir şekilde insanlarda, bireylerde yaşasın. Biz Uşak Belediyesi olarak bütün düşüncelerin özgürce yaşanması için elimizden gelen gayreti
göstermekteyiz. İnşallah bu Aşure Günü daha mutlu ve huzurlu günlere vesile olur. Peygamber Efendimize ve ailesine selam ve saygılarımızı sunarak, saygı ve sevgi temennilerimin sizlerle olmasını diliyorum."
Konuşmaların ardından Alevi vatandaşlar semah dönüp, dualar, deyişler ve mersiyeler okudu. Etkinlik kavurma pilav, aşure ve tatlı ikramı ile sona erdi.
Uşak'ta 'Muharrem Cemi' Düzenledi
Uşak Alevi Kültür Derneği tarafından Muharrem ayı dolayısıyla yaklaşık bin kişinin katıldığı cem töreni düzenlendi.