Usak'taki Yagislar Meclis Gündeminde Konusuldu

Usak'taki Yagislar Meclis Gündeminde Konusuldu

Usak Belediyesi Eylül ayi Meclis Toplantisi, Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin baskanliginda yapildi. Çakin, yasanan yogun yagislarda meydana gelen su birikintileri ile ilgili meclis üyeleri tarafindan yöneltilen soruyu yanitladi. Su tahliyesinin gerçeklestigi derelerde yasanan debi yükselisi nedeniyle derelerin hatlardan yagmur suyunu çekemedigini dile getiren Baskan Çakin, yagistan kisa bir süre sonra kentteki sularin tahliye oldugunu, hatlarda bir tikaniklik yasanmadigini paylasti.



Yogun yagis sebebiyle yasanan su birikintilerinin gündeme geldigi meclis toplantisinda Baskan Çakin açiklamalarda bulundu. Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin, kentimizdeki yagislardan ve özellikle ülke genelindeki yagmur kaynakli afetlerden maddi ve manevi etkilenen tüm vatandaslara geçmis olsun dileklerini iletti.

Usak’ta Eylül ayi yagis ortalamasinin 20.9 kilogram oldugunu belirten Baskan Çakin, Cumartesi günü yasanan yagis sirasinda iki saatte metrekareye 60 kilograma yakin yagis geldigini hatirlatti. Bir hafta önce Dikilitas Mahallesi’nde sadece 3 sokakta gerçeklesen ciddi bir dolu yagisiyla karsi kasiya kalindigini animsatan Baskan Çakin, “Küresel isinma ve iklim degisikligi sebepleriyle ülkemizde pek çok sehirde bu tarz afetler yasaniyor. Bu sekilde anlik siddetli yagislarla Türkiye’nin dört bir tarafinda oldugu gibi Usak’ta da maalesef karsilasiyoruz.” dedi.



Yagislar öncesinde çalismalar yapildi

Afet öncesi, afet ani ve afet sonrasi olarak çalismalarini sürdürdüklerinin altini çizen Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin, simdiye kadar 646 metre kanalet yapimi gerçeklestirdiklerini, 5 kilometre yagmur suyu hattinin tespit edilen noktalara uygulandigini paylasti. Bu konuda devam eden projeler oldugunu dile getiren Baskan Çakin, “Meteoroloji üzerinden yogun yagis bilgisini aldigimiz zamanlarda, Temizlik Isleri Müdürlügümüz basta olmak üzere Su ve Kanalizasyon Isleri Müdürlügü ekiplerimiz, Park ve Bahçeler Müdürlügü ekiplerimiz ile ilgili birimlerimizin takviyesiyle yogun bir sekilde sehrimizin degisik noktalarinda çalismalar yapiyoruz. Özellikle bu tarz sorunlarin sik yasandigini belirledigimiz noktalarda menfez ve kanaletlerin temizligini gerçeklestiriyoruz. Bu yagislar öncesinde de tüm çalismalar yapildi. Bunun yaninda yine yagis öncesi sosyal medya hesaplari üzerinden yogun bir yagisla karsi karsiya kalinabilecegi ve vatandaslarimizin da kendi imkanlari dahilinde gerekli tedbirleri almalari konusunda uyarilar gerçeklestirildi.

Afet aninda yapilmasi gerekenlerle ilgili, biz her ne kadar öncesinde kanaletlerin ve menfezlerin temizligini yapsak da yagis aninda özellikle yüksek kesimlerden yagmur sulariyla birlikte gelen atiklar menfezleri kapatabiliyor.” dedi.

Baskan Çakin, daha önce gerçeklesen sürekli yagislarda bu tür sikintilarla karsilasilmadigini, yagmurun yogun olmasinin etken oldugunu söyledi.



Ekipler zaman kaybetmeden müdahaleye basladi

Vatandaslarin magdur olmamasi adina en hizli ve özenli sekilde destek verildigini belirten Çakin, “Bu anlik yagislar sirasinda gerçeklesen gider kapanmalari sikintisiyla yaklasik 300 personelimiz daha önceden planlandigi gibi sehrin yogun yagis alan noktalarinda en hizli sekilde müdahalelerde bulundu. Tabi yagis ani ve sonrasinda kanaletlere müdahale ettik, itfaiye dahil olmak üzere diger müdürlüklerimizden de destekle yaklasik 40 aracimizla, 70’in üzerinde su tahliye ekipmanimizla birlikte 400’ün üzerinde vatandasimiza yardimda bulunduk.” dedi.



“Niçin bu hadiseler yasaniyor”

Baskan Çakin, konusmasina söyle devam etti:

“Peki niçin bu hadise yasaniyor diye sorular aliyoruz. Ismet Pasa Caddesi’ni de baz alarak bahsetmek gerekirse; boru çaplari olsun, kanaletler olsun, çalismalarimizin hepsi sehrin alacagi ortalama yagislar hesaplanarak planlaniyor ve yapiliyor. Yagis hesaplamasiyla dösenen yagmursuyu hatlarinin tahliye oldugu Usak merkezde sadece 3 deremiz var. Bunlardan en bilineni Dokuzsele deresi. Dokuzsele Deresi yagis aninda 15 santim daha yükselse tasma noktasina gelecekti. Bu da demek oluyor ki, sehirdeki yagmur sulari dereye tahliye olmak isterken, doluluktan dolayi tahliye olamiyor. Dolayisiyla tahliye olacak su, derelerdeki doluluktan dolayi geri gelerek bazi yerlerde tasmalara neden oluyor. Zira Ismet Pasa Caddesi’ndeki su baskinlari, yaptigimiz uygulamada beton kullanilmasina baglaniyor fakat durum böyle degil. Orasi zaten toprak da olsa o siddette gerçeklesen bir yagisin hemen emilmesi mümkün degil.”

“Suyun kisa sürede çekilmesi altyapinin açik oldugunu gösterir”

Neden daha büyük çapli borular kullanilmadigina dair sorular da geldigini dile getiren Çakin, “Daha büyük borular yapmak daha büyük sorunlara yol açabilir. Çünkü boru büyüdükçe yüzey alani genisler ve suyun akisi daha da yavaslar. Zaten buradaki kritik konu borulardan ziyade suyun tahliye olacagi derelerin suyu alabilmesidir. Ayrica altyapiyla ilgili olarak bir sorun olmadiginin büyük göstergesi de yagistan çok kisa bir süre sonra sehirdeki bütün sularin çekilmesidir. Altyapi temiz, kanaletler açik ve yagmur suyu hatlarimiz temiz olmasaydi, sularin bu kadar çabuk çekilmesi mümkün olmazdi.” ifadelerine yer verdi.

Çarpik yapilasmalara da vurgu yapan Baskan Çakin, belediye olarak afet öncesi, afet sirasi ve afet sonrasinda yapilacaklarin AFAD basta olmak üzere ilgili kamu kuruluslari ve sivil toplum kuruluslari ile planlandigini ifade etti.

Vatandaslara geçmis olsun dileklerini ileten Baskan Çakin, gerekli desteklerin ilgili kurum ve müdürlükler araciligi ile verilecegini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile