Uşak Üniversitesi'nin Akademik Yıl Açılışı
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, demokratikleşme ve çözüm süreciyle birlikte son yıllarda toplumsal barış adında atılan olumlu adımların, üniversite gençliğin tarafından olumlu karşılandığını söyledi.
Uşak Üniversitesi'nin akademik yılı açılışı Bir Eylül Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemalpaşa Amfisi'nde düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Türkiye'de üniversitelerin hızlı bir gelişim içerisinde olduğunu söyledi.
"Üniversiteler, bilime, teknolojik gelişmelere, siyasi, sosyal ve kültürel değişmelere kendi iç dinamikleriyle katkı vermektedir" diyen Rektör Prof. Dr.Çelik, üniversite gençiliğin toplumun içinden çıktığını, toplumdan bağımsız hareket ve düşünce tarzlarını barındırmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Üniversite gençliğinin bünyesinde farklı kimlikleri, farklı sesleri, farklı görüşleri barındırdığını, bunlar arasında zaman zaman karşılaşmaların, uzlaşmaların ve farklılaşmaların olmasının doğal karşılanacağını kaydeden Prof. Dr. Sait Çelik, "Mesele bu farklılıkların akademik gelenekler ve demokratik teamüller içerisinde bir arada yaşayabilmesi, bir çatışmaya dönüşmemesidir. İçinden geçmekte olduğumuz demokratikleşme ve çözüm süreciyle birlikte son yıllarda toplumsal barış adında atılan olumlu adımlar üniversite gençliğinde de olumlu karşılıklar bulmaktadır" dedi.
Üniversite gençliğini saf ve kandırılmaya müsait bir toplum kesimi olarak görmenin, çatışma ve gerilimlerle özdeşleştirmenin yanlış bir yaklaşım olacağını kaydeden Prof. Dr. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üniversiteler farklı fikir ve görüşlerin karşılaştığı, bir araya geldiği mekânlar olduğu kadar bu farklı fikirlerin ve görüşlerin etkileştiği, iç içe geçtiği ve dönüştüğü zeminlerdir. Burada bizlere, özellikle üniversite yöneticilerine, hocalarımıza düşen, diyalog dilini, müzakere dilini öne çıkararak üniversitelerimizdeki bu akademik özgürlükler ortamının, huzur ve barış ortamının devamı için ellerinden gelen gayreti göstermeleridir. Hiç kuşkusuz bu endişede siyasal geçmişimizin de payı vardır. Türkiye siyasal yaşamında üniversitelerde yaşanan çatışmalar, olağanüstü siyasal müdahalelerin, darbe ve muhtıraların hayata geçirilmesinde birer bahane ve vesile olarak iş görmüştür. Mısır'daki hadiselerde bunu tekrar yaşadık. Mısır'da dünyanın meşhur üniversitelerinden Ezher rektörünün darbecilerin yanında yer alması utanç verici olmuştur. Unutulmamalıdır ki böyle dönemler ekonomi, siyaset, medya ve kültür sahalarının tümünde toplu bir akıl tutulmasının yaşandığı dönemlerdir. Bu dönemler bilimin bittiği, şablonculuğun ve emir erliğinin başladığı dönemlerdir. Ancak bugün ülkemizde ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel alanlarda büyük atılımların yaşanmaktadır. Ekonomisi büyüyen demokrasisi normalleşen ve küresel bir güç haline gelen yeni Türkiye'nin üniversiteleri, akademisyenleri, öğrencileri dünyadaki ve Türkiye'deki bu yeni dönemin imkanlarının ve dinamiklerinin farkındadır."
Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden ise konuşmasında, üniversitelerin bilginin üretilip işlendiği, insanlığın kullanımına sunulduğu merkezler olduğunu, üniversitelerin Türkiye'nin gözbebeği kurumları arasında bulunduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından akademik yıl açılış töreni sona erdi.