Usak Üniversitesinde 6 Subat Depremleri Anildi

Usak Üniversitesinde 6 Subat Depremleri Anildi

Kahramanmaras merkezli ve 11 ili etkileyen 6 Subat 2023 tarihinde yasanan asrin felaketinin birinci yildönümünde Usak Üniversitesinde anma programi gerçeklestirildi.



Mimarlik ve Tasarim Fakültesi, Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi ile Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi (UDAM) tarafindan Usak Valiligi ile Usak Belediyesi isbirligiyle düzenlenen programa Usak Valisi Dr. Turan Ergün, Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin, Usak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas, il protokolü, polis ve jandarma personelleri, AFAD personelleri, STK temsilcileri, Usak Üniversitesinin akademik ve idari personeli ile ögrenciler katildi.

Mustafa Kemal Pasa Amfisinde düzenlenen program Usak Üniversitesi UDAM Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Ada’nin konusmasiyla basladi.

Mehmet Ada, zor dönemlerde hemen bir araya gelmenin ve dayanisma yeteneginin milletimizin en önemli özelliklerinden biri oldugunu söyleyerek düzenlenen programin bir amacinin da milletimizin bu özelligini vurgulamak oldugunu belirtti.

Programin gerçeklesmesinde destek olan tüm kurumlara tesekkür eden Ada, depremde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diledi.

‘‘Deprem bilincini çocukluktan itibaren tüm halkimiza kazandirmaliyiz.’’

Açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Savas “Tam bir yil önce aci bir deprem felaketine uyandik. Bulunmus oldugu alan itibariyle belki Almanya’dan daha büyük olabilecek bir alan etkilendi. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet. Güçlü bir devlet oldugunu da bu felakette bir kez daha gördük. Bölgenin yaralarini sarmak ve acilarini azaltmak için Türkiye Cumhuriyeti birlik ve beraberlik içerisinde elinden gelen tüm gayret ve çabalari gösterdi. Tabi ki bu tip felaketlerin nasil ve ne sekilde gelecegi Allah’in takdiri. Ama bunlar bizim alin yazimiz degil. Bu yasananlardan ders çikarmaliyiz. Bilimsel çalismalari, bilim insanlarinin söylediklerini dikkate almamiz gerekiyor. Deprem bilincini çocukluktan itibaren tüm halkimiza kazandirmaliyiz. Ancak bunu bu sekilde önleyebilecegimizi düsünüyorum’’ dedi.



‘‘Asrin felaketinin yaralarini asrin birlikteligiyle sariyoruz.’’

Asrin felaketinin yaralarinin asrin birlikteligi ile sarildiginin altini çizen Prof. Dr. Savas, Usak Üniversitesi olarak depremin ilk anindan itibaren seferber olduklarini aktararak “Usak Üniversitesi olarak üzerimize düsen her türlü görevi yerine getirmeye devam edecegiz. Asrin felaketini yasadigimiz 6 Subat depremlerinde kaybettigimiz canlarimiza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin basi sag olsun. Cenab-i Hak bizlere böyle bir aciyi bir daha göstermesin’’ diyerek konusmasina son verdi.

Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin da bir açilis konusmasi yaparak depremde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet kalanlara da acil sifalar diledi. Baskan Çakin, 6 Subat depremlerinde Usak’taki tüm kurumlarin tek bir noktadan çalistigini söyledi.



Açilis konusmalarinin ardindan Usak Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Cografya Bölümü ve UDAM YK Üyesi Doç. Dr. Ismail Ege “6 Subat Kahramanmaras Depremleri ve Bölgenin Depremselligi” baslikli sunumunu gerçeklestirdi. Daha önce Hatay’da görevli olan ve bölgeyi yakindan taniyan Doç. Dr. Ege, sunumunda bölgenin depremselligini ve bölgede yasanan büyük depremleri anlatti. Doç. Dr. Ismail Ege, afet yönetimde üniversitelerin deprem arastirma merkezleri, AFAD, il özel idare, belediye ve valilik gibi kurumlarin birlikte hareket etmesinin risk azaltma ve afet tedbirleri açisindan hayati önem arz ettigini ifade etti.

Usak Il AFAD Müdürü Burak Edin’in moderatörlügünde gerçeklesen panelde Usak Valisi Dr. Turan Ergün, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ertan Keles, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürü Bülent Güngör ve Il Saglik Müdürü Uzman Dr. Erkan Güvenç konusmaci olarak yer aldi.

Vali Dr. Turan Ergün, yaptigi konusmada, ‘‘Bundan tam bir yil önce, ülkemizin 11 ilini derinden sarsan, büyük can kayiplarina ve sehirlerimizde yikimlara yol açan 7.7 büyüklügünde bir deprem yasadik. 6 Subat Depremleri 11 il, 124 ilçe, 6.929 mahalle ve köy ile birlikte 14 milyon vatandasimizi dogrudan etkilemistir. Bu depremlerde 53 bin 537 canimiz yasamini yitirmis, 107 bin 213 vatandasimiz ise yaralanmistir. Aramizdan ayrilan vatandaslarimizi ve yine ülkemizde depreme yakalanarak hayatini kaybeden vatandaslarimizi bir kez daha rahmetle aniyoruz. Mekanlari cennet, ruhlari sad olsun’’ dedi.



Usak’ta yaptiklari çalismalar hakkinda bilgi veren Vali Dr. Ergün konusmasinda sunlari aktardi: ‘‘6 Subat 2023 saat 04.17’de gerçeklesen depremden haberdar oldugumuz ilk anda büyük bir ivedilikle GAMER merkezimizde toplandik. 24 saat esasina göre 1 ay bu çalisma devam etti. Battaniye üreticileriyle toplandik. OSB’den battaniye sevkiyatina basladik. Her gün gece GAMER’de toplanarak o günkü çalismalari degerlendirdik. Belirli araliklarla basini bilgilendirdik. Valilik koordinasyonunda, Belediye Baskanligi ve diger kurum kuruluslar ile hayirseverlerimizin katildigi büyük bir yardimlasma kampanyasi baslattik. Gida ve giyecek yardimlarini, ilimizin degisik noktalarinda ve spor salonlarinda organize ettik. Bu çalismalarin yaninda sürekli bölgeye personel hareketleri oldu. Bunlari koordine ettik. Ilk etapta biz Usak’in bütün ekiplerini Samandag ilçesine yönlendirdik. Bu, birbirlerini taniyan insanlarla oradaki çalismalari daha verimli kildi. Daha sonra deprem bölgesinden tahliye edilen 7.368 vatandasimiz Usak’a geldi. 5.526 depremzedemizin kendi imkanlari ile barinmasini sagladik. 1.560 depremzedemizi KYK yurtlarimizda; 282 depremzedemizi ise kamu misafirhaneleri ile otellerde misafir ettik. Bölgeye birçok sivil toplum kuruluslarimiz da sicak yemek hizmeti sunmaya gitti. Ilk 3 haftamiz böyle geçti.’’

Usak’taki çalismalarinin ardindan 28 Subat’ta Hatay Kirikhan’a Koordinatör Vali olarak görevlendirildigini söyleyen Vali Dr. Ergün konusmasinda ‘‘Aksam orada bir toplanti yaptik. Giderken Özel Idare Genel Sekreteri basta olmak üzere personel ve araç gereçleri de sevk ettik. Ayni sekilde her aksam saat 9.00’da koordinasyon toplantilari yaparak planlamayi gerçeklestirdik. Kirikhan’daki ana konu basliklarini söyle siralayabiliriz. Barinma (Konteynir ve Çadirkent isleri), gida ve yemek (3 ögün dahil günlük toplam 9.870 kisilik yemek), güvenlik (3.800 personel vardi) ve hasar tespiti ve enkaz kaldirma (kamu ve özel 350 is makinesi çalisti). Bölgede 2 ay 9 gün kaldik. Bu arada yikik ve acil yikilacak tüm enkazi kaldirdik. Altyapi sorunlari öncelikliydi. Saglik hizmetleri ve güvenlik çok iyi yürütüldü. Kirikhan’da sagladigimiz güvenlik ve saglik hizmetleri rahatlik sagladi’’ ifadelerine yer verdi.

Depremin cografyamizin alin yazisi oldugunu dile getiren Vali Ergün afetlere hazirlikli olmamiz gerektigini söyleyerek Türkiye Afet Plani hakkinda bilgi verdi.

Vali Dr. Turan Ergin konusmasini ‘‘Türk milleti bu büyük afeti, asrin dayanismasina, asrin birlikteligine dönüstürmüstür’’ diyerek sonlandirdi.

Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ertan Keles, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürü Bülent Güngör ve Il Saglik Müdürü Uzman Dr. Erkan Güvenç, kurumlarinin 6 Subat Depremlerinde hem Usak’ta hem de deprem bölgesindeki illerde yaptigi çalismalari anlatarak tüm depremzedelere geçmis olsun dileklerini ilettiler ve depremde hayatlarini kaybedenlere Allah’tan rahmet dilediler.

Programda ayrica deprem ile ilgili, Usak Üniversitesi, Jandarma Komutanligi, AFAD ve Saglik Bakanliginin hazirlamis oldugu kisa filmler de gösterildi.

Program, katilimcilara tesekkür plaketlerinin verilmesi, Il Müftüsü Burhan Çakir’in depremde hayatini yitirenler için dua etmesi ve lokma dagitilmasiyla son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile