Üsküdar'da Gençler Hem Bağımlılıktan Kurtulacak Hem İş Sahibi Olacak

Üsküdar'da Gençler Hem Bağımlılıktan Kurtulacak Hem İş Sahibi Olacak

Üsküdar’da alkol ve madde bağımlısı gençler ve aileleriyle psikososyal çalışmalar yapılarak bölgede bağımlılıkla mücadele edilmesi amacıyla hayata geçirilen “Değer Sensin” projesinin lansmanı yapıldı. Proje sayesinde çeşitli nedenlerle madde bağımlısı olan gençlerin hem bağımlıklarından arındırılması hem de meslek sahibi bireyler olarak hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmeleri sağlanacak.

Üsküdar’da çeşitli sebeplerle zararlı alışkanlıklar edinen 18-29 yaş arası gençlerin bağımlılıklarından kurtulmalarını sağlayabilmek amacıyla başlatılan “Değer Sensin” projesinin lansmanı Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Lansman programına Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İlçe Kaymakamı Mustafa Güler, proje yetkilileri, bağımlılıkla mücadele eden gençler ve aileleri ile zararlı maddeler ve etkileri konusunda bilinçlendirilmek üzere çok sayıda öğrenci katıldı.

Lansman, çeşitli müzik dinletileriyle başlarken projeyi tanıtan ve madde bağımlısı gençlerin hikayelerini anlattığı slayt gösterisiyle devam etti. Ardından protokol konuşmalarının yapıldığı programda gençlerin çevresel etkenler ve özentilik sebebiyle bu maddelere yönelmelerinin önüne geçilmesi için ortaya çıkarılan “Değer Sensin” projesinin işleyiş aşamalarından bahsedilerek vatandaşlara bilgi verildi.



“Biz burada bir genci dahi kurtarabilirsek bu projeye değer"

Gençlerin zararlı alışkanlıklardan kurtarılması amacıyla projenin ortaya çıkarıldığını ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu gençlerimizi yeniden hayata kazandırmak istiyoruz, bu bataklıktan, yanlış arkadaş kurbanı olmaktan kurtarmak için bu çocuklara el atmamız lazım, inşallah örnek olur. Biz burada bir genci dahi kurtarabilirsek bu projeye değer. En az 150 tane gencimizi önce bu bataklıktan kurtaracağız, onları belli bir dönem rehabilite edeceğiz. Biz İŞKUR ile de yaptığımız protokol gereği bu çocukların en az 50 tanesini işe yerleştireceğiz. Parklarda, bahçelerde bahçıvan işleri, lokantalarda garsonluk, hizmet sektöründe çalışacak şekilde bunları toparlayacağız. Projemiz 1 yıl devam edecek bu süreç içinde bir takım sosyal aktiviteler yapacağız” dedi.



“Psikologlar eşliğinde biz bunu profesyonelleştirdik”

Gençlerin tedavileri ve rehabilite edilmeleri için gerekli bütün ortamı özenle sağlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Gençlik Yaşam Merkezi Sorumlusu Gökhan Karaer, “Biz “3T” tespit, tedavi, takip diye bir şey geliştirdik. Madde bağımlıları çevrelerinde alkolü terk etmiş bir arkadaş bir ağabey gördükleri zaman gerçekten inanıyor onun da kafasında uyuşturucuyu terk edeceğine dair algı oluşuyor. Psikologlar eşliğinde biz bunu profesyonelleştirdik” dedi.



“Merkeze geldim, iyi geldiğini gördüm”

Bir arkadaşının maddenin bağımlılık yapmadığını söylediğini ve bu şekilde başladığını belirten madde bağımlısı genç, “Yok dedim, ben çekmeyeceğim sonra ben ona dedim gel gidelim, çekelim diye sonra beyin uyuşması, rüya görmeler oldu, bu şekilde beni başlattı. Bırakamadım, kurtulamadım sonra merkeze geldim iyi geldiğini gördüm. Yavaş yavaş tam bıraktım demeyeyim, benimki devam ediyor” diye konuştu.



“Nefes aldığımı bırakınca anladım, ben nefes almıyormuşum”

Madde kullanmaya küçük yaşlarda çevresinden görerek başladığını belirten 18 yaşındaki genç, “Beş senedir bonzai kullanıyordum, lise hayatında çevre etkeniyle başladım, özentilik de vardı. 3 ay gibi bir süre oldu şuan bıraktım. İnsana olup olmadık şeyler düşündürüyor, hiç akla gelinmeyecek şeyler düşündürüyor, karakterini bozuyor. Bence kullananlar bırakmalı, ben nefes aldığımı bırakınca anladım, ben nefes almıyormuşum. Bu maddeyi bıraktım artık derslerime odaklanacağım” şeklinde konuştu.

Değer Sensin Projesi, Üsküdar Belediyesi, İlçe Kaymakamlığı, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, bir üniversite ve özel bir hastane ortaklığında gerçekleştiriliyor. Projenin, Üsküdar Modeli olarak tanımlanan 3T (Tespit-Tedavi-Takip) yöntemiyle uygulanması planlanırken ilçedeki alkol ve madde bağımlısı gençlere Gençlik Yaşam Merkezi ile Zeynep Kamil Uygulama Merkezi olmak üzere 2 merkezde hizmet verilecek. Proje kapsamında psikososyal destek merkezi kurularak, bağımlı gençlerin kendileri ve aileleriyle psikososyal çalışmalar yapılacak ve meslek atölyeleri kurulacak. Rehabilitasyon sürecinde ise projeye destek veren özel bir hastaneden bağımlı gençlere psikiyatri ve psikoterapi desteği sağlanacak. Psikolojik temelli eğitim ve seminerler verilerek, özgüven geliştirici ve yaratıcı drama çalışmaları yapılacak. Proje sonunda İŞKUR desteğiyle birçok gence istihdam imkanı da sağlanacak. Böylelikle çeşitli sebeplerle zararlı alışkanlıklar edinen gençlerin hem bu alışkanlıklarından arındırılması hem de meslek sahibi olarak hayatlarına sağlıklı bir birey olarak devam etmeleri sağlanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile