Üsküdar’da Baglarbasi Kültür Merkezi’nde "Kurulusunun 725. Yilinda Osmanli Yönetim Sistemi" adli sempozyumda birbirinden degerli tarihçiler bir araya geldi. Uzman tarihçiler Osmanli yönetim anlayisini ögrenciler ve akademisyenler ile paylasti. Sempozyuma Prens Abbas Hilmi, Harun Osmanoglu ve Selahattin Osmanoglu gibi hanedan mensuplarinin yani sira Prof. Dr. Mehmet Ipsirli, Prof. Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu, Prof. Dr. Besir Atalay, Abdülkadir Özcan, Dr. Kemal Tekden, Prof. Dr. Feridun Emecen gibi isimler konusmaci olarak katildi.
“600 yili askin böyle bir yönetim istisnadir”
Eski Basbakan Yardimcisi Besir Atalay, “Ecdadin kurdugu bu büyük imparatorluk, büyük bir medeniyet. Müslüman Türklerin, bütün tecrübelerinden sonra en olgun medeniyet sistemi olarak görüyorum. Son zamanlarda bu büyük medeniyet ile ilgili çok çalismalar yapildi ve bu çalismalarin sayisi artti. Osmanli’yla mukayese edebilecegimiz örnek bile azdir. 600 yili asan böyle bir sistem çok istisnadir. Bunun diger bir boyutu da ayni hanedanin bu kadar uzun süre bir imparatorlugu yürütmesidir. Bunun örnegi yok, Osmanli’nin en orijinal, en özgün yönlerinden birisi budur. Osmanli medeniyetine baktigimizda bu kadar çogulcu bir yönetimi hiçbir yerde göremiyoruz. Her kesim kendi dinini, dilini yasayarak uzun yillar ayakta kalmistir” diye konustu.
Üsküdar'da Osmanli Yönetim Sistemi Sempozyumunda Tarihçiler Bir Araya Geldi
Osmanli devletinin kurulusunun 725. yilinda tarihçiler Üsküdar’da bir araya geldi. Osmanli’nin günümüzdeki gelismis ülkelere de ilham kaynagi olan idare sisteminin ele alindigi sempozyumda Osmanli hanedan mensuplari, akademisyenler ve ögrenciler bulustu.



















