Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yılı dolayısıyla gerçekleştirilen konserde, sanatseverler konser salonuna sığmadı.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki etkinlikte konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Amir Ateş, Türk musikisinin varlığını korumak ve değerine değer katmak amacıyla bir asırdır binlerce öğrenciye kapılarını açtıklarını ve ülkeye birbirinden değerli sanatçılar kazandırdıklarını dile getirdi.
Ateş, 1918'de telgrafçı Ata Bey tarafından kurulan cemiyetin zaman zaman farklı isimler aldığını, cumhuriyetin ilanından sonra Üsküdar Musiki Cemiyeti adıyla, eski başkan Emin Ongan'ın vefatının ardından ise bugünkü ismini alarak çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Cemiyette ses sanatçılarının yanı sıra bestekarlar ve saz sanatçıları da yetiştirildiğini sözlerine ekleyen Ateş, "Cemiyetimizin varlığını, ona sahip çıkıp bekası için çabalayan değerli mensupları kadar kendi öz sanatımıza sahip çıkarak, bu salonu dolduran değerli musiki sevenlere borçluyuz." dedi.
- "Diğer cemiyetler ve kurumlar dayanmazken, burası 100. yaşını kutluyor"
Yönetim Kurulu 2. Başkanı Alaeddin Pakyüz ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, cemiyetin Osmanlı İmparatorluğu döneminde müzik çalışmalarına başladığını ifade ederek, "Devlet konservatuvarları, radyo ve televizyonlar kurulana kadar, bu tarihi kültür mirasımızı taşımıştır. Bu açıdan halkımızın müzik, sanat ihtiyacını karşılamış bir cemiyettir. Böyle bir misyon yüklenmiştir. Diğer cemiyetler ve kurumlar dayanmazken, burası 100. yaşını kutluyor." diye konuştu.
Müzik kalitesinin yanında sevgi bağının cemiyet yapısı içindeki önemine dikkati çeken Pakyüz, şu bilgileri verdi:
"Bugüne kadar Ata Bey'den sonra başkanımız Emin Ongan cemiyete 57 sene hizmet etti. Selahattin Pınar kurucularımızdandı. Avni Anıl, Şekip Ayhan Özışık, Amir Ateş, Müzeyyen Senar, Ahmet Özhan, İnci Çayırlı, Yıldırım Bekçi bu cemiyette yetişmiş. 1975'te yapılan bir araştırmada, İstanbul Radyosu'ndaki sanatçıların yüzde 80'inin, Ankara Radyosu' sanatçılarının yüzde 65'inin, İzmir Radyosu sanatçılarının ise yüzde 40'ının bizim cemiyetten yetiştiği belirlenmiş. Bu da gösteriyor ki o yıllarda radyoları, sahneleri besleyen bir müzik kuruluşu burası."
Yıldırım Bekçi'nin şefliğinde gerçekleşen konserde, Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti Korosu ile Çocuk Korosu da sahne aldı.
Ahmet Özhan'ın konuk sanatçı olarak katıldığı etkinlikte, kanunda Ali İlikan, Hande Gültay, Hakan Çap, kemanda Önder Gülfidan, Ebru Öğüt, Ceyhun Öktem, klarnette İlhan Küçükcivan, çelloda Gökhan Karcebaş, neyde Tolga Duran, udda Atakan Atasever, Bülent Eryiğit, Semra Özgün, Fehamet Ünal, kemençede Lale Duğa, ritmde İbrahim Dalıcı, Ömer Dilek ve Hamit Altuğ sahne aldı.
Konserde, "Hakisar Ettin Beni Çok Fırkatinle Nazenin", "Sanma Unuttum Seni", "Rüya Gibi Uçan Yıllar", "Bana Aşkı Öğretensin" ve "Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim" adlı eserlerin de aralarında bulunduğu bir repertuvar sanatseverler için yorumlandı.
Konser salonundaki koltukların yetmemesi dolayısıyla sanatseverlerin bir kısmı konseri ayakta, bir kısmı ise fuaye alanına kurulan perdeden izledi.
Etkinlik öncesi, kuruluşundan günümüze kadar cemiyetle ilgili fotoğrafların yer aldığı bir sergi de ziyarete açıldı.
Üsküdar Musiki Cemiyeti Konserinde Dinleyiciler Salona Sığmadı
Yönetim Kurulu Başkanı Ateş: 'Cemiyetimizin varlığını, ona sahip çıkıp bekası için çabalayan değerli mensupları kadar kendi öz sanatımıza sahip çıkarak, bu salonu dolduran değerli musiki sevenlere borçluyuz' Yönetim Kurulu 2. Başkanı Pakyüz:'Avni Anıl, Şekip Ayhan Özışık, Amir Ateş, Müzeyyen Senar, Ahmet Özhan, İnci Çayırlı, Yıldırım Bekçi bu cemiyette yetişmiş'