Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan Açıklaması

'21. yüzyıl bilgelik çağı olmak zorunda. Çünkü Batı’da, şiddet artmış, suçlar artmış, boşanmalar yüzde 50'nin üzerinde, bu nedenle ABD ve Batı bundan 3040 yıl sonra eski Roma gibi çökecek'

Bartın'da Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vuslatının 744. yıldönümü dolayısıyla "Mesnevi ve Mevlana" konulu panel düzenlendi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bartın Üniversitesi Çeşm-i Cihan sohbetleri kapsamında düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Hz. Mevlana'nın, Fetret döneminde insanlar arasındaki çatışmayı çözdüğünü söyledi.

Hz. Mevlana'nın bu dönemde, insanlıkta üç hastalık tespit ettiğini belirten Tarhan, "O dönemde insanlarda benmerkezcilik yaygınlaşmış. Güvensizlik oldu mu insanlarda egolar yükseliyor. O dönemde insanlarda bencillik, aç gözlülük, doyumsuzluk ve ümitsizlik var. Mevlana böyle bir durumda insanları hikayelerle ümit duygusu aşılayarak, dünyaya, mala mülke, kendi derdine düşmüş insanların kalbini Allah'a bağlarken onları ahlak öğretisinden geçirmiştir." diye konuştu.

- "ABD ve Batı bundan 30- 40 yıl sonra eski Roma gibi çökecek"

Hz. Mevlana'nın iki dünyayı aynı anda dengeli bir şekilde götürebilme felsefesi olduğuna dikkat çeken Tarhan, şöyle devam etti:

"Bu durumda bu asrın da iki dünyayı dengeli bir şekilde yürütebilmeye ihtiyacı var. Bu bilgelik bu asrın bilgeliğidir. 20. yüzyıl bilgi çağıydı. 21. yüzyıl bilgelik çağı olmak zorunda. Çünkü Batı'da, şiddet artmış, suçlar artmış, boşanmalar yüzde 50'nin üzerinde, bu nedenle ABD ve Batı bundan 30-40 yıl sonra eski Roma gibi çökecek. Bazı ağaçlar vardır içeriden çürürler, bir fırtınada yıkılırlar, şu anda Batı aynı bu durumdadır. Batı'yı ayakta tutan Doğu'dan gidip orada çalışanlardır. Çoğu şu an benmerkezci olmuşlar, hatta 'California Sendromu' diye bir sendrom var. Batı bu sendromu yaşıyor."

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Orhan Uzun ise üniversitesinin Çeşm-i Cihan sohbetleriyle bilimsel, sosyal ve kültürel farkındalığı amaçladıklarını ifade etti.

Mevlana'nın 744. vuslat yılı dolayısıyla da tarihsel süreç boyunca bütün değişim süreçlerinde ışığı yol gösterici olan Mevlana'yı anmak için panel düzenlediklerini ifade eden Uzun, "Sultanlardan sıradan insanlara kadar toplumun herkesimine dini değerler kültür, tefekkür aşılamış, huzur ve teselli vermiş bu abide-i şahsiyetin Allah ve peygamber sevgisinden, insan sevgisine uzanan yolu açtığını, bu yolun bütün insanların geçebileceği hoşgörü harcıyla yoğurduğunu hepimiz biliyoruz." şeklinde konuştu.

Sema gösterisinin de sunulduğu programa, Bartın Vali Yardımcısı Erkan Kalender, Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, Bartın İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ile bazı kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile