Üskül: Cemil Kırbayır‘ın Akıbeti Belli, Tolga Ceylan‘ın Durumu Meçhul

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zaferl Üskül, Cemil Kırbayır‘ın işkencede öldürülüp gömüldüğü kanaatine vardığını söyledi. Üskül, kaybolan Tolga Ceylan‘a ne olduğuna dair herhangi bir bilginin mevcut olmadığını ifade etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zaferl Üskül, Cemil Kırbayır‘ın işkencede öldürülüp gömüldüğü kanaatine vardığını söyledi. Üskül, kaybolan Tolga Ceylan‘a ne olduğuna dair herhangi bir bilginin mevcut olmadığını ifade etti.

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Tolga Baykal Ceylan ve Cemil Kırbayır‘ın kaybolmalarından hareketle, kayboldukları iddia edilen kişilerin akıbetinin araştırılması için kurulan alt komisyonun, hazırlayarak sunduğu raporların görüşülmesi için bir araya geldi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, komisyon toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

    Üskül, alt komisyonun, Ceylan ve Kırbayır‘ın kaybolmalarını inceleme kararı almasının ardından ortaya çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verdi. Olayların yaşandığı yerlerde güvenlikle ilgili görevlilerin tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Üskül, İçişleri Bakanlığı‘nın ve MİT Müsteşarlığı‘nın kendileriyle hızlı bir şekilde işbirliği yaptığını ifade etti.

    Tolga Baykal Ceylan‘ın kaybolmasıyla ilgili, çok sayıda insan ile görüştüklerini söyleyen Üskül, yeniden bir soruşturma yapılmasını sağladıklarını kaydetti.

    "Cezaevinde kalan tanıklar ile, tüm ilgililer ile görüştük. Bütün rütbeli görevlilerle görüştük. Ceylan‘ın gözaltına alınmamış olduğunu tespit ettik. Ceylan‘a ne olduğuna dair çeşitli senaryolar üretilebilir. Ancak ne öldüğüne dair, ne de yurt dışında olduğuna dair gerekli bilgi mevcut değil." diyen Üskül, Cemil Kırbayır‘ın ise, işkencede öldürülüp gömüldüğü kanaatine vardığını söyledi.

    Bu konuyla ilgili olarak da hem MİT görevlilerini, hem de emniyet görevlilerini dinlediklerini söyleyen Üskül, Kars‘taki mahalle bekçilerini, Kırbayır ile aynı cezaevinde kalan tanıkları dinlediklerini vurguladı.

    Üskül, "Milli Savunma Başkanlığı‘na yazdığımız yazıya cevap, yalnızca 2 gün önce; 24 Mayıs 2011 tarihinde geldi. Gelen cevapta bizim için çok anlamlı değildi. Yaptığımız araştırmalar sonucunda oluşan kanaatimiz, Kırbayır‘ın sorgulama sırasında kendisine yapılan işkence sonucu yaşamını yitirmiş olmasıdır. Cesedinin ne yapıldığına dair elimizde yeterli bilgi yok. Bu konuda da vicdan sahibi kişilerden yardım bekliyoruz. Mutlaka bilgisi olan, belki bir polis, belki bir bekçi vardır. Yaptığımız araştırmanın sonucunda ayrıca, o dönemde görevli Emniyet görevlileri, MİT görevlileri ve sıkıyönetim görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldık. Kırbayır ile ilgili raporu, Kars Cumhuriyet Başsavcılığı‘na gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

    Üskül, Kırbayır olayı ile ilgili Kenan Evren hakkında da suç duyurusunda bulunulup bulunulmayacağına ilişkin bir soru üzerine “Kenan Evren‘in doğrudan Kırbayır‘ın kaybolması ile ilgisi bulunmuyor. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, yapacağı araştırma sonucunda bir bağlantı kurarsa, belki yapılanların yukarıdan bir emir doğrultusunda yapıldığına dair bir bağlantı, o zaman bu kendi takdirlerine bağlıdır." dedi.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile