Üsküp'te 65 Yıllık Hasret Bitiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Üsküp'teki tarihi Arasta Camii, açılış için gün sayıyor.

Makedonya'daki en önemli Osmanlı eserlerinden olan ve 1963 yılındaki depremde yıkılan caminin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, caminin 65 yıldır susan minaresinden yeniden ezan sesinin yükselecek olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Makedonya'da restore edilen tarihi Arasta Camii'nde sona gelindi. Eski Üsküp Çarşı'sında bulunan ve 1946'da ibadete kapatıldıktan 17 yıl sonra yaşanan depremde yerle bir olan tarihi Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla harabeden yeniden yükseldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, 15. yüzyılda inşa edilen en önemli Osmanlı eserleri arasında bulunan Arasta Camii'ndeki çalışmaları El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp milletvekiliBehicüddin Şehabi, Üsküp Müftüsü İbrahim Şabani ve Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ile birlikte inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Altepe, tarihi caminin en kısa sürede ibadete açılacağını müjdeledi.

Caminin en kısa sürede ibadete açılması için Bursalı işadamlarını devreye soktuklarını söyleyen Başkan Altepe, "Ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması yönündeki çalışmalarımıza bu bölgede 2006 yılında başladık. İshak Bey, Hatincuk ve Kebir Mehmet Paşa Camilerinde olduğu gibi eski çarşıdaki Arasta Camii'ni de programımıza aldık. Buranın restorasyonunu Üsküp İslam Birliği ile Çayır Belediyesi yapacaktı ancak ortaya çıkan meseleleri aşamayınca bizim devreye girmemizi istediler. Burası 1963 depremindetamamen yıkılmış. Sadece giriş kemeri ile kısmen bir duvar ayaktaydı. Şimdi yaptığımız çalışmalarla cami tüm ihtişamıyla ortaya çıktı. Buradaki rejim sebebiyle 1946 yılından beri ibadete kapalı olan camiden inşallah 70 yıl sonra, bir iki ay içinde yeniden ezen sesi yükselecek. Bu bizim için en büyük mutluluk" diye konuştu.

El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp milletvekili Behicüddin Şehabi ise özellikle son yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede yaptırılan tarihi ve kültürel miras çalışmalarının buradaki Müslümanlar tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

Restorasyon çalışmalarının Üsküp'teki ayağını oluşturan Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti de destekleri sebebiyle Başkan Altepe'ye teşekkür ederken, Üsküp Müftüsü İbrahim Şabani ise Osmanlı eserlerinin ilk günkü ihtişamına kavuşmasının herkesi çok mutlu ettiğini ifade ederek, Üsküp ve çevresinde ilgi bekleyen çok sayıda Osmanlı eserinin restorasyonu için Başkan Altepe'den yardım istedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile