Üsküp'te Mustafa Paşa Camii ibadete açıldı ‎

Üsküp'te Mustafa Paşa Camii ibadete açıldı ‎

2006 yılında başlanan ve TİKA tarafından finanse edilen Üsküp'teki Mustafa Paşa Camii dün Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

2006 yılında başlanan ve TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) tarafından finanse edilen Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii restorasyonu tamamlanıp 5 yıllık bir aradan sonra dün Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Yoğun bir katılımın olduğu açılış şölenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, ve çok sayıda misafir katıldı.

Cuma namazından önce Üsküp Kalesi’nde protokol ve selamlama konuşmaları yapıldı. Ardından da cami açılışı ve Cuma namazı için Mustafa Paşa Camii’ne geçildi. Cuma hutbesi ise Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez tarafından okundu.

Hutbede "Müslümanların camilere sahip çıkarak, camiye gönül vererek kendi kimliğini koruyabileceğini ve bu kimliği gelecek nesillere aktarabileceğini" belirten Görmez, "Camilerin bilgi, gönül birliği ve hoşgörü aşılayan mekanlar" olduğunu ifade etti. Ayrıca "Medine'ye hicret ettikten beri Müslümanların, farklı din mensuplarıyla bir arada yaşamayı tecrübe ettiği ve Efendimiz'in (s.a) diğer din mensuplarıyla ilişkileri keyfiliğe bırakmayıp hukukî temellere oturttuğuna" vurgu yapan Görmez, "Müslümanların Cami'de gönül birliği ve gönül zenginliği elde edip diğer din ve kültür mensuplarına olan davranışını buna göre şekillendirmesi gerektiğini" savundu.

Kosova’daki Sultan I. Murat Türbesi ve Priştina'da Fatih Camiinin TİKA tarafından onarılıp hizmete açılmasının ardından Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii’nin da onarımının TİKA tarafından yapılması bölge Müslümanları tarafından sevinçle karşılandı.

Görkemiyle Makedonya’daki en güzel cami olarak gösterilen Mustafa Paşa Camii, Sultan II. Bayezid (1481-1512) ve Sultan I. Selim Han (1512 – 1520) zamanında vezirlik ve diğer idari görevlerde bulunan Mustafa Paşa tarafından 1492 yılında yaptırıldı. Şehrin merkezi noktasında yer alan bir tepede, Üsküp kalesinin dibinde ve Üsküp Türk Çarşısı’nın bitişiğinde yer alan Mustafa Paşa Camii Üsküp’ün en önemli Osmanlı mimari eserlerinden biri olarak gösteriliyor.

5 yıllık bir aradan sonra Üsküp halkını yeniden Mustafa Paşa Camii'nde ibadet etme heyecanı sardı. Ramazan ayının arifesinde açılan camide Ramazan'a özel program ve sohbetlerin düzenleneceği belirtilirken, Türkiye'den değişik kuruluşların da bu programlarda yer alacağı bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile