Teknoloji ve internetin hızlı ve etkileyici değişimini uluslararası boyutta takip edebilmek için kurulan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, USMED'in sosyal medyada seviyeyi ve kaliteyi yükselteceğini söyledi. Dernek olarak kontrollü büyümek istediklerini de ifade eden Ercan, üye olacaklar için 'Kendi meslek alanında en iyi işi yapıyor olması lazım ' diyor.
Türkiye 'de kullanıcı sayısı her geçen gün daha da artan ve gündem belirler hale gelen sosyal medyanın artık uluslararası bir derneği var. Alanında uzman genç isimler USMED 'i kurarak yeni medya mecerasına farklı bir soluk getirmenin kapısını araladılar.
Teknoloji ve internetin hızlı ve etkileyici değişimini uluslararası boyutta takip edebilmek, sosyal medyanın gücünü kolektif, bağımsız ve açık sözlü tarzıyla kullanabilmek için USMED kuruldu.
Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan, USMED hakkında merak edilen soruları Beyaz Gazete'ye yanıtladı.
Uluslararası Sosyal Medya Derneği tam olarak ne zaman kuruldu?
-Dernekler yasasına göre 6 Ağustos 2012 itibariyle resmi olarak kurulmuş oldu. Fakat bunun öncesinde Mayıs ayında derneğin alt yapı hazırlıklarına başlamıştık. 3 aylık süre hazırlığında tüzük hazırladık, onun dışında uluslarası anlamda çalışmalar yaptık. Bu derneğe gerçekten ihtiyaç var mı, ihtiyaç olduğunda ne gibi faaliyet yaparız diye. Sonra ekip oluşturma süreci oldu. Kendi alanında uzman 12 kurucuyu biraraya getirdik. Ki bu arkadaşlarımızın bir çoğu teknik anlamda, sosyal medyanın içerisinde aktif yer alan kişiler. Aramızda sosyal medya uzmanları var, arama motoru uzmanları var, ticaretle ilgili uzman arkadaşlarımız var. Hepimiz bir araya geldik ve derneği kurduk. Şu anda sayımız 100'e ulaştı.
USMED aylardır Twitter'da bir marka haline geldi. Neden USMED kısaltmasını seçtiniz?
-Bu kuruluş sürecinde derneğin ismi başkası tarafından alınmasın diye çok da ismini duyaramadık. Çünkü güzel bir fikir ve bu fikri başkaları çalmasın sıkıntı olmasın diye bu kısaltmayı twitter'da ve diğer sosyal meyda alanında yayalım, aramızda USMED diye konuşalım dedik. İnsanlar da çok merak ettikler google'da çok aranmış. USMED ile alakalı bir çok yorum yaptık. Zihinler hazırlanmış oldu. USMED artık bir marka haline geldi. Biz dernek demiyoruz USMED diyoruz. İnternette de USMED ile ilgili bir çok video ve yoruma rastlamak mümkün.
Kadronuzda kimler var?
-Geleneksel medyadan arkadaşlarımız olduğu gibi, editörler, akademisyenler, sosyal medya ile direk ilgili arkadaşlarımız var. Açıkçası her alandan kendi işinde uzman arkadaşları topladık ama burada şuna çok dikkat ettik: Sonuçta sosyal medya gençlerin çok daha yoğunlukta olduğu bir mecra onun için gençlere öncelik verdik. Arkadaşlarımızın çoğu genç ve yaş ortalaması 24-25 civarı. Güzel bir ekip oldu ve o ekibin Türkiye sosyal medyasının geleceğini belirleyecek bir kadro olduğunu söyleyebilirim.
Her meslekten üye kabul ediyor musunuz?
-Sosyal medya her meslekten üyelere kullanıcalara açık bir yer. Bugün bir marangoz sosyal medyayı çok etkin kullanıyorsa bize üye olmasından mutluluk duyarız. Mesleklerine değil de biz sosyal medyadaki etkinliklerine, merakına, ilgisine bakıyoruz. Bu nedenle her meslekten arkadaşımız derneğimize üye olabilir.
-Belirli çalışma gruruplarımız var, üniversite komisyonlarımız var. Mesela yeni yaptığımız bir eğitim çalışması var. Fatih Sultan Mehmet vakıf üniversitesiyle sosyal medya eğitimlerine başlıyoruz. 15 arkadaşımız burada eğitmen olarak görev alacaklar. Yani aslında dernek insan kaynakları departmanı gibi de çalışmaya başladı. Çünkü Türkiye'de sosyal medya alanında resmi bir kurum henüz olmadığı için Uluslararası Sosyal Medya Derneği bu eksikliği de gidermiş olacak. Resmi olarak ilk kez gerçekten bu işle ilgilenen kişileri ön plana çıkartıp önünü açmış olacağız.
Uluslararası faaliyetleriniz nelerdir? Yurtdışında temsilcilikleriniz var mı?
-Şu sıralar USMED Türkiye'ye daha çok öncelik verdik ama onun dışında Azerbaycan, Mısır, Kanada, İngiltere, İtalya gibi ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Pek çok arkadaştan ve kuruluştan temsilcilik teklifleri alıyoruz. Bunları da bizim yönetim kurulu ekibimiz değerlendirecek. Burada temsilci olan arkadaşlarımızın da geçmişi, sosyal medyayla ilişkileri, sosyal medyada yaptıkları önemli olacak. Kısa sürede bu ülkelerdeki temsilcilerimiz belli olacak.
Uluslararası Sosyal Medya Derneği'nin internet sitesi şuanda 4 dilde yayın yapıyor. 4 dilde de resmi Twitter hesabımız var. ispyolca, Arapça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere. Onun için bu dili konuşan ülkelerdeki temsilciliklei çok önemsiyoruz.
Bunlar dışında özellikle şu ülkelerde de temsilciliklerimiz olsun dediğiniz bir ülke var mı?
-Özellikle Amerika, Güney Kore, Çin, Japonya gibi ülkeler teknoljide başı çekiyor. Bu ülkelerde temsilciliklerimizin olması ve her gün teknolojik gelişmeleri birebir alıyor olmamız bizim için büyük bir kazanım olurdu. Bu anlamda bu ülekelerde de aktif olmak istiyoruz ama henüz temsilcilik noktasında bir gelişme kaydedemedik.
USMED hangi eksikliği dolduracak?
-Bize gelen yorumlar 'büyük bir boşluğu doldurdunuz ' şeklinde. Gerçekten büyük bir boşluk vardı. Özellikle mahkemlerde bile bu konuda bilirkişi bulmakta zorlanıyorlardı. Çünkü herkes kendisine artık sosyal medya uzmanıyım diyor. Ama sana o uzmanlığı kim verdi? Bu bir muammaydı. Bir facebook hesabı olan kendini sosyal medya uzmanı olarak görmeye başlamıştı. Dernek olarak bunun da önüne geçmiş olacağız. Gerçekten şu kişi bu işin uzmanıdır diye bir etikette veriyor olacağız. Çünkü içimizdeki arkadaşlar bu anlamda sosyal medyanın A'dan Z'ye en arka sokaklarını bilen arkadaşlar. Bizim kurumsal üyelerimizin arasında bir çok sosyal medyayla içli dışlı sosyal medya heber siteleri var. Bu sitelerin editörleri de bizim üyemiz.
Sosyal medyadaki etkiniz ne kadar?
-Net bir rakam vermek çok zor ama bize dahil olan kurumsal ve bireysel üyeleri düşündüğünüzde yaklaşık 1 milyondan fazla sosyal medya kullanıcısına ulaştık.
Üyelik şartları nelerdir?
-Üyelik için yasada aranan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve dernekler yasasında aranan bazı şartlar dışında bizim özellikle aradığımız şart şu: Kendi meslek alanında en iyi işi yapıyor olması lazım. Ne olursan ol gel demiyyoruz. Hatta üyeleri seçerken yönetim kurulundan iki kişinin onayıyla kabul ediyoruz. Burada şunu korumak istiyoruz. Dernek biraz daha teknik yürüsün. Gerçekten bu alanda çalışmak isteyenleri ve bu alanda emek veren kişileri bir araya getirmek istiyoruz. Fakat bunun yanında da tüm sosyal medya kullanıcılarının haklarını savunabilsin. Onun için bu alanda istekli, kendini geliştirmeye açık sosyal medya kullanıcılarını da aramızda görmek istiyoruz. Ama kontrollü büyümek istiyoruz. Sosyal medyanın kazanımlarını arttırcak, sosyal medyaya bir şeyler katacak sosyal medya kullanıcılarını aramızda görmek istiyoruz.
Peki Türkiye'de sosyal medyayı kullananların yaş sınırı düşük dedik. Derneğinizdeki üyelerin yaş sınırının düşük olmasına da dikkat ettiğinizi söylediniz. Genç yaşta olan pek çok kişi mesleğinde en iyisi olmayabilir...
-Sosyal medyada yaş aralığını n 15-25 arasında çok yoğun olduğunu görüyoruz. Fakat 15 yaşındaki kullancının bugün 500 bin -1 milyon üyeye sahip kullanıcı profillerini elde ettiğini ve Twitter'da, Facebook'ta milyonlarca kişilik sayfalara ulaştığını görüyoruz. Tabi bu kişilerin sosyal medyada etkinliği çok yüksek ama bunu verimli hale getirmek ve gerçekten bu işi hakkıyla yapıyor olmasInı sağlamak için muhakkak dernek olarak yardımcı olmayı istiyoruz, bu arkadaşlarımıza ulaşmak istiyoruz. Çünkü onlar henüz daha yolun başındalar. Sosyal medyada bir başarıları var ama o başarılarını geleceğe taşımak için güzel bir ekibin içerisinde bilgilerini yeni bilgilerle harmanlaması lazım.
Aradığımız ahlaki kriterlerde var. Sosyal medyada çok etkin olabilir ama bu gücünü olumsuz yönde kullanıyordur. İstemeyeceğimiz provakasyonlara karşı da bu tür arkadaşlarla yolumuzun ayrı düştüğünü belirtmek istiyorum.
USMED Türkiye sosyal medyasında neleri değiştirecek?
-USMED sosyal medyada seviyeyi ve kaliteyi yükseltecek. Bunu tüzüğümüzde açıkladık. Sosyal medya uzmanlığı bir meslek oldu. Ama bu mesleğin tam olarak ne olduğu, ne yaptığı bilinmiyor. Bu mesleği layık olduğu yere getirmeyi hedefliyoruz.
Öbür yandan bugün sosyal medya deyince Türkiye'de yaş aralığı çok düşük olduğu için; mesela Twitter'ın sadece futbol muhabbetinden ibaret olduğunu görebiliyoruz. Facebook'un da güncel olaylardan çok uzak olduğunu, daha melankolik konularla dolu olduğunu görebiliyoruz. Bu noktada konu zenginliği açısından sosyal medya nasıl kullanılır, bize zararları ve faydası ne olur? Psikolojik ve sosyolojik açıdan ailelere, çocuklara ve yine genç kullanıcılara ne gibi katkıları ve zararları olur? Bunun üzerinde bilimsel çalışmalar yapmayı istiyoruz.
Özel Röportaj Burcu Kandemir
USMED sosyal medyada seviyeyi ve kaliteyi yükseltecek
Teknoloji ve internetin hızlı ve etkileyici değişimini uluslararası boyutta takip edebilmek için kurulan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, USMED'in sosyal medyada seviyeyi ve kaliteyi yükselteceğini söyledi. Dernek olarak kontrollü büyümek istediklerini de ifade eden Ercan, üye olacaklar için "Kendi meslek alanında en iyi işi yapıyor olması lazım" diyor.