Usta: Yolsuzluğu Bulup Cezalandırmak Yerine, Yapılmadan Önlemek Gerek

Usta: Yolsuzluğu Bulup Cezalandırmak Yerine, Yapılmadan Önlemek Gerek

Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, yolsuzluğu bulup cezalandırmak yerine yapılmadan önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.


Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadelede Etkinliğin Artırılması konulu çalıştay Bursa`da yapıldı. Baia Otel`de gerçekleştirilen ve Mülkiye Müfettişleri Dr. Kasım Turgut, İbrahim Sevimli ve Talip Yel’in konuşmacı olduğu çalıştaya; Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler, Özel İdare ve Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreterleri Kemal Demirel, Seyfettin Avşar, İl Genel Meclis Başkanı Nedim Akdemir, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kamu kurumlarının müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


“ARTIK YÖNETEN DEĞİL YÖNETİŞİM VAR”
Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, yaptığı açılış konuşmasında, kamu yönetiminde uygulamanın değiştiğine dikkat çekti. “Artık Türkiye yönetişim diye bir tabirle tanışmaya başladı." diyen Usta, "Önceleri yukarıdan aşağıya doğru buyurgan bir yönetim şekli vardı. Modern anlamda yönetişim şeklinde ise yukarıdan aşağıya ve aynı zamanda yatay olarak da etkilenmenin olduğu, yöneten, yönetilen ve denetleyenlerin ortak akıl oluşturduğu bir yönetim sistemi benimseniyor.” dedi.

Bu sistemin idari yapıda olduğu gibi, teftiş dahil bütün yönetim sistemine girdiğini anlatan Ahmet Hamdi Usta, “Bizim klasik teftiş sistemimiz daha çok eksik bulmaya ve yanlışlık yapıldıktan sonra cezalandırmaya yönelik bir uygulama idi. Yeni kamu yönetimi anlayışında artık bu terk edilerek önleyici, yönlendirici yanlışlıklar yapılmadan önüne geçme amacı benimsenmiştir. İşte bu kapsamda bu çalıştayı çok önemsiyorum.” şeklinde konuştu.


“KAMUNUN YANINDA ÖZEL SEKTÖRDE DE YOLSUZLUK YAPILMAKTA”
Mülkiye Müfettişi Dr. Kasım Turgut ise “Önceleri yolsuzluğun sadece kamu kurumlarında olduğu düşünülürdü. Şimdilerde ise artık özel sektörde de yolsuzluk yapıldığı kabul edilmeye başlandı.” dedi.

Son yıllarda yolsuzlukla mücadelede uluslararası düzeyde ciddi anlaşmalar yapıldığını anlatan Dr. Kasım Turgut, şunları kaydetti: “Bunlardan bir tanesi Birleşmiş Milletler (BM) Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi. Bu sözleşmeyi Türkiye 2006 yılında kabul etti. Bir ülkede yaşanan yolsuzluk, kalkınma ve hukukun üstünlüğünü tehlikeye sokuyor. İstikrar ve güvenliği tehdit ediyor. Demokratik ve etik değerleri zayıflatıyor. Adaleti zaafa uğratıyor.”
Devletlerarası ilişkilerin iç içe girdiği günümüzde yolsuzlukla mücadelenin devletlerin işbirliğiyle yapılması gerektiğini anlatan Turgut, “Hatta bununda yetersiz olduğu, sivil toplum kuruluşları ile kamuoyu desteğinin zaruri olduğu görülüyor. Aksi takdirde başarı sansı görünmüyor. Öncellikle saydamlığın oluşturulması gerekiyor. Önemli olan yolsuzluk yapılmadan önleyici tedbirlerin alınmasıdır.” şeklinde konuştu.

İki oturumdan oluşan çalıştay yapılan konuşmalar ve fikir alış verişlerinin ardından sona erdi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile