Üstad Necip Fazıl ve Büyük Doğu

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Samsun Şubesi, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in vefatının 30. yıl dönümü münasebetiyle anma programı düzenledi.

AGD Samsun Şubesi, doğumunun 109, vefatının 30. yıl dönümü münasebetiyle Üstad Necip Fazıl Kısakürek için Adnan Demirtürk Konferans Salonu’nda bir program icra etti. Programa Samsunu Şube Başkanı Mustafa Küçük, lise ve üniversite gençliği katıldı.

Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Ardından “Necip Fazıl ve Büyük Doğu” konulu sunumlarını yapmak üzere kürsüye Dr. İhsan Şenocak geldi. Şenocak, “Büyük Doğu, Milli Görüş hareketinin fikri alt yapısıdır. Nitekim 1970 yılında Müslüman camiasının ilk kez temsil edildiği parti olan Milli Nizam Partisi’nin tüzüğünün oluşmasında, yazılmasında Üstad Necip Fazıl’ın katkısı büyüktür. Yine Milli Nizam Partisi’nin seçim marşlarını dahi Üstad ve Sezai Karakoç’un katkıları ile hazırlanmıştır. ‘Hak Yol İslam Yazacağız’ bunlardan biridir. Yine Necip Fazıl Milli Türk Talebe Birliği’nde ve Akıncılar’da verdiği konferanslar ile Milli Görüş gençliğinin yetişmesinde büyük emek harcamıştır. Hatta Erbakan Hocam, kendisinin vekil olmasını dahi istemiştir” diye konuştu.

Dr. İhsan Şenocak sözlerine şöyle devam etti: “Necip Fazıl'ın Doğu-Batı savaşında, Emperyalizm ile İslam'ın çatışmasında temellendirdiği Büyük Doğu ideolojisi ve hareketi (1943 -1983), siyasi tarihimizde derin izler bırakmış ve günümüzün şekillenmesinde etkili olmuştur. Necip Fazıl Kısakürek'in 79 yıllık hayatı, üç döneme ayrılır. Necip Fazıl, ‘O ve Ben’ adlı hatıra kitabında bu devreleri ‘Onu Tanıyıncaya Kadar’, ‘Onu Tanıdıktan Sonra’, ‘O Günden Beri’ diye adlandırır. O dediği, şairin bağlandığı Nakşibendi Tarikatı'nın Şeyhlerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi'dir. Abdülhakim Arvasi Hazretlerini tanıdıktan sonraki hayatını, içinden çıktığı ve karşısına aldığı çevrelerin ise onun hayatını şu şekilde adlandırmışlardır: ‘Genç Şair’, ‘Mistik Şair’ ve ‘Sabık Şair’ şeklindedir. Bu ayrım bile Arvasi Hazretlerinin Üstad üzerindeki etkisini anlatmak için yeterlidir. Bu arada Üstad ile Erbakan Hocamın bir diğer ortak noktası ise ikisinde Nakşi şeyhine intisap etmeleridir. Üstad Necip Fazıl, Abdülhakim Arvasi Hz. takip ederken, Erbakan Hocam ise Mehmet Zahit Kotku Hz. takip etmişlerdir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile