ZEHRA MELEK ÇAT - Unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliğinin yeniden canlanması için, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede bakır ustaları çıraklar yetiştiriyor.
Zamanla teknolojiye yenik düşen bakır atölyelerinin, çırak bulmakta güçlük çeken ustaların emekliye ayrılmasıyla tek tek kapanması nedeniyle Erzurum Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde, bakır işlemeciliğinin unutulmaması için kurulan atölyede 8 usta 26 çırağa meslek öğretiyor.
Bakır ustası Mustafa Avci (45) AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 yıldır şekerlik, ibrik, kase gibi malzemeler ürettiğini dile getirdi. Çocuk yaşta bakırcı ustasının yanında çalışmaya başlayan Avci, 12-13 yaşlarında girdiği atölyede 5 yıllık çıraklığın ardından tezgaha geçtiğini anlattı.
Avci, ömrünün bakır işleyerek geçtiğini belirterek, 'Semaver, çaydanlık, ibrik, ayran bardağı yapıyoruz. Bakır plakaları şekillere göre hazırlıyoruz. Bakır kalıptan düzgün çıkmazsa hiçbir işe yaramaz. Eskiden mutfaklarda kullandığımız bakır eşyalar, artık dekorasyonda kullanılıyor. Bakır sağlıktır. Bakırda pişirilen yemek, çay, kahve daha lezzetli olur. Bakır bakteri üretmez.' diye konuştu.
Bakır ustası Şeref Mutlu (45) da 11-12 yaşlarında bakır atölyesinde mesleğe başladığını ifade ederek, 'O gün bugündür severek yapıyorum. Zamanında kendi dükkanım vardı. Şimdi çırak yetiştiriyorum. Zaman zaman radyoyu açıyoruz, Müslüm, Ferdi mırıldanırken bakırı parlatıyoruz.' dedi.
Hanefi Dağ (60) da 48 yıldır kömür ateşinde bakır kalayladığını, babasının köyden şehre gelince meslek sahibi olsun diye kendisini bakır ustasının yanına çırak verdiğini anlatarak, şöyle konuştu:
'İyi ki de bırakmış, meslek sahibi oldum. 4 çocuk büyüttüm kömür ateşinde. Bakırcılık ölmüştü. İş yoktu, dükkanımı kapattım, şimdi belediyenin atölyesinde çırak yetiştiriyorum. Gençler hevesli. Ben ustama rahmet ediyorum, inşallah bunlar da bana rahmet okur. Bu meslek kadar güzel bir meslek yok, kuyumculuk, peşinden bakırcılık. Meslek hayatımda 16-17 usta yetiştirdim. Bakır sağlıktır. Kalaylandıktan sonra yıllarca kullanılır.'
52 yıllık bakır ustası Fuat Kavgacı da 10 yaşında babasının yanında bakır işlemeye başladığını dile getirerek, yıllardır bakır dövdüğünü ifade etti. Askerliğini yaptıktan sonra kendi dükkanını açtığını söyleyen Kavgacı, belediyenin atölyesinde yeni nesle meslek öğretmeye çalıştıklarını belirtti.
Atölye sorumlusu Onur Güraksın da 1960'lı yllarda Erzurum'da canlı bir sektör olan bakırcılığın zamanla unutulmaya yüz tuttuğunu dile getirdi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında 3 usta ile kurulan atölyenin bakırcılığı yeniden canlandırdığını belirten Güraksın, şunları kaydetti:
'Şu an 183 çeşit ürün çıkarıyoruz. 26 çırağımız işi öğrendikten sonra kaybolan bu sanatın canlanacağını düşünüyoruz. Kar amacımız yok. Kaybolan bu zanaatı canlandırmak istiyoruz. Yurt içi ve yurt dışından siparişler alıyoruz. Kuveyt ve Çin'e satış yaptık. Antalya'daki Expo 2016'da stant kurduk.'
Ustalara Çırak Bulundu, Bakırcılık Yeniden Canlanmaya Başladı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede, bakır işleme ustaları çırak yetiştiriyor Uzun yıllardır bakıra şekil veren ustalar, unutulmaya yüz tutan bu sanatın yeniden canlanması için ter döküyor.