Utib Başkanı Burkay: Yeni Bir İthalat Rejimine İhtiyaç Var

Uygulanan orta vadeli programlar çerçevesinde ciddi endişelere sahip olduklarını dile getiren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, "Kriz sonrasını karşılayacak istikrarlı bir büyüme için elverişli değildir

Uygulanan orta vadeli programlar çerçevesinde ciddi endişelere sahip olduklarını dile getiren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, "Kriz sonrasını karşılayacak istikrarlı bir büyüme için elverişli değildir. Türkiye'nin güçlü sanayiye geçiş programına ihtiyacı vardır" dedi.
UTİB ile Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TETSİAD) geleneksel yıllık toplantısı Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde yapıldı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan UTİB Başkanı İbrahim Burkay ve TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, genel ekonomi politikaları, Türk ev tekstili sektörünün içinde bulunduğu mevcut durum ve karşı karşıya olunan sıkıntılara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundular.
Toplantının açılışında konuşan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin hala 2001 krizi sonrası hazırlanan, güçlü ekonomiye geçiş programını uyguladığını hatırlatarak, "Bu program, kamu borçlanma gereğini düşürücü ve daraltıcı maliye politikası ile yüksek faiz, düşük kuru hedefleyen para politikasına dayanmaktadır. Bu program kısa vadelidir, kriz sonrasını karşılayacak istikrarlı bir büyüme için elverişli değildir. Türkiye'nin güçlü sanayiye geçiş programına ihtiyacı vardır" dedi.
Günümüz koşullarında Türk sanayicisinin en önemli sorununu, ara girdide ve teknolojide dışa bağımlı olmasına bağlayan Burkay, bunun için yeni bir ithalat rejimine ihtiyaç olduğunu ve sanayinin ara mal gereksinimi karşılamanın, öncü sektörlerde selektif bir teşvik sisteminin devreye sokularak, bu sektörlerin bölge farkı gözetmeksizin desteklenmesinden geçtiğini söyledi.
Uygulanan orta vadeli programlar çerçevesinde ciddi endişelere sahip olduklarını dile getiren Burkay, kur üzerinde yaşanan baskı ve TL'nin değerli olma sürecinin devam ettiğini, oysa ihracatçıların temel sorununun yüzde 72 oranla kur olduğunu belirtti.
Konuşmasında, 'ABD dolarının TL karşısında 1,40 seviyelerine indiği bir ortamda, ülkemizin tüm kurumlarının ortak müdahalesi ile acil önlemler alınmalıdır' diyen UTİB Başkanı Burkay, Japonya, Güney Kore ve Brezilya gibi ülkelerin bu yönde çeşitli önlemler aldığını oysa Türkiye'de önlem alınmadığı ve TL'nin sürekli değerlenmesi durumunun devam ettiğini ifade etti.
Türkiye ekonomi yönetiminin, kurlardaki erimeyi durdurmasının sanayici için hayati önem taşıdığını ileri süren Burkay, aksi takdirde Türk sanayisinin dünyayla rekabet gücü kalmayacağından bahsetti.
Türkiye sanayisinin ağırlıklı olarak yoğun enerji kullanan, orta düzey teknolojilerle üretim yaptığından bahseden Burkay, fiyat-kalite odaklı bir rekabet yapısı ile yurtdışı pazarlarda zorlanıldığının altını çizdi. İşgücü maliyetlerinin düzenli olarak arttığı bir ortamda, sanayide ray değiştirici bir dönüşüme ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Burkay, "Bu bağlamda Ar-Ge teşviklerinin daha da artması, özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihtiyacı olan tasarımın da Ar-Ge teşviklerinden faydalanması ve
minimum 50 kişilik istihdam sayısının indirilmesi sektör için çok önemlidir. Ayrıca mevcut sektörel teşviklerin genişletilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
UTİB Başkanı İbrahim Burkay ayrıca, yatırım teşviklerinin uzatılması, bütçeden ihracata ayrılan kaynakların artırılması, istihdam piyasası, işgücü maliyetlerinin yüksekliği, kıdem tazminatı fonu kurulması, enerji maliyetlerinin düşürülmesi, yeni pazarlar için EXİMBANK imkanları, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), İran'la ticarette yaşanan son gelişmeler ve Antidamping uygulamaları konularında da önemli açıklamalarda bulundu.
TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık da, uygulanan makro ekonomik politikalar çerçevesinde Türkiye'nin artık pahalı bir ülke olma yolunda ilerlediğini söyledi. Mevcut koşullarda tekstil sektöründe markalaşma ve pazarlamanın dünya piyasalarında yer almanın anahtarı olduğundan bahseden Küçükçalık, "Bizler malımızı pazarlayabilmemiz ve üzerine marka koyabilmemiz için bu platformun hazırlanması gerekir. Bunun dışında her şey işadamlarımızın hünerine kalıyor" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile