Sevim, Vakıflar Haftası dolayısıyla düzenlenen, "Vakıf Medeniyeti ve Şehircilik" konulu konferansta yaptığı konuşmada, vakfiyelerin önemine değindi, geçmişten günümüze kuruluş amaçlarını anlattı.
Vakıfların geçmişte yaratanın rızasını kazanmak için kurulduğunu ifade eden Sevim, bunu yaparken muhtaç sahibi olan her canlıya hizmet etmenin esas alındığını dile getirdi.
Vakfiyelerin diğer toplumlarda benzer şekillerde yapıldığını ifade eden Sevim, "Diğer toplumlardaki vakıflar, bizim toplumumuzdaki kadar zengin değil. Vakfiyeler sadece insanlar için değil, diğer canlılar içinde yapılmıştır. Bizim dedelerimiz, Emirsultan Camisi'ni yaparken, orada yaşaması için kuşlara dahi kalıcı yuvalar yapmasına imkan tanımış, onlar için cami dışında köşkler yapmış. Bizim için vakfiyeler sadece insanlar için değil bütün canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmıştır" diye konuştu.
Yard. Doç. Dr. Doğan Yavaş da akademisyenler olarak kendilerinin vakfiyelerle ilgili kaynaklara ve belgelere yeni aşina olduklarını bildirdi.
"Ayrıca vakfiyelerin bizim zengin kültürümüzün en önemli miraslarından birisidir" diyen Yavaş, "Bu geleneğimizin devamlılığı için 'insanı yaşat ki vakıf yaşasın, vakfı yaşat ki insan yaşasın' mantığını gelecek nesillere taşımamız gerekiyor" dedi.
Muhabir: Fikriye Susam Uyar
Yayıncı: Haluk Yüksel
Uü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevim Açıklaması
Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, "Diğer toplumlardaki vakıflar, bizim toplumumuzdaki kadar zengin değil" dedi.