Uü Tıp Fakültesi'ne Yeni Kanser Cihazı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kanser tedavisinde yeni bir cihazı kullanmaya başladı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kanser tedavisinde yeni bir cihazı kullanmaya başladı. Kanser tedavisinde kullanılan ve öncekilerden farklı olarak yoğunluk ayarı yapılabilen cihaz, görüntü kılavuzluğunda radyoterapi yapma imkanı sağlıyor.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoterapi Merkezi, üniversite bütçesinden alınan 2.5 milyon liralık yeni kanser tedavi cihazına kavuştu. Cihazın devreye sokulması dolayısıyla Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'ndaki Radyoterapi Merkezi'nde tören düzenlendi. Öğretim üyeleri, hastalar ve hasta yakınlarının da katıldığı törende konuşan Rektör Mete Cengiz, daha önce biri işadamı Muammer Ağım tarafından öteki de üniversite imkanlarıyla alınan radyoterapi cihazlarının ömrünü tamamladığını, artan kanser vakaları karşısında bütün imkanları seferber ederek bu cihazı aldıklarını söyledi. Cengiz, üniversitenin İdari ve Mali İşler ile Strateji Daire Başkanlıklarının gayretiyle üç ay gibi kısa bir sürece cihazın alım sürecini tamamladıklarını, Bursa Milletvekili Ali Koyuncu'nun da Ankara'daki desteğiyle hastaların mağdur olmaktan kurtulduğunu söyledi.
Kanser vakalarındaki artışa da dikkat çeken Rektör Cengiz, 2000 yılına nazaran kanserli hasta sayısında bu yıl yüzde 40 oranında artış olacağının hesaplandığını, son teknolojiye göre yapılmış bu cihazın hastalara yetmeyeceğini, bu yüzden de iki yıl içinde yeni bir cihaz daha almayı planladıklarını ifade etti.
UÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfü Özkan da, Kanser Haftasında ve ONKODAY'ın kuruluş yıldönümünde böyle bir cihazı hizmete sokmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Günümüzde kanserden kurtulan her yüz hastadan 60-65'inde cerrahinin, 25-30'unda radyoterapinin, 5-10'unda da ilaç tedavisinin katkısı olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, bugün popüler olan gen tedavisi, aşı tedavisi, ışık tedavisi gibi yöntemlerin sadece deneysel olarak gelecek vaat ettiklerini belirtti. Cihazla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Özkan, şunları söyledi:
"Işın tedavisi kanserli hücrelerin iyonizan radyasyonla öldürülmesi temeline dayanan bölgesel bir tedavi yöntemidir. Nadir durumlarda sistemik olarak da uygulanmaktadır. Işın tedavisinde amaç, normal dokular ve kanser dokusu arasındaki duyarlılık farkından yararlanarak kanserli hücrelerin ortadan kaldırılmasıdır. Uludağ Üniversitesi de 15 yıldır yaklaşık 15 bin hastaya radyoterapi tedavisi uygulamıştır. Bugün yeni hizmete sunulan bu cihaz, ülkemizin ilk megavoltaj cone beam bilgisayarlı tomografi kapasiteli lineer akseleratörüdür ve görüntü kılavuzluğunda yoğunluk ayarlı radyoterapi yapabilmektedir. Bu cihazın kazandırılması sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederim."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile