Uygur Türkleri, Çin Komünist Partisinin 100. Kurulus Yil Dönümünde Londra'da Eylem Yapti

Ingiltere'deki Uygur Türkleri, Çin Komünist Partisinin 100. yil dönümünde, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan haklari ihlallerini protesto etti.

Çin'in Londra Büyükelçiligi önünde toplanan çok sayida gösterici, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik uygulamalarina tepki gösterdi.

Ellerinde "Soykirima hayir", "Uygurlarin yaninda olun" pankartlari tasiyan göstericiler, "Soykirim durdurulsun", "Utan Çin" sloganlari atti.

Gösteriye destek verenler arasinda yer alan eski Guantanamo tutuklusu Pakistan asilli Ingiliz vatandasi Muazzam Bek, burada yaptigi konusmada, Çin'in Uygur Türlerine yönelik uygulamalarini soykirim olarak niteledi.

Çin'in Müslüman Uygur Türklerine her türlü baskiyi yaptigini dile getiren Bek, ayrica Müslümanlarin dini ibadetlerini yerine getirmesine de izin verilmedigini söyledi.

Bek, Müslümanlarin, Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikalarina hep birlikte karsi çikmasi gerektigini belirterek, "Müslümanlar inançlari esas alinarak sistematik sekilde hedef aliniyor." dedi.

Protestoya katilan Ingiltere'nin önde gelen Müslüman liderlerinden Ikbal Sacraine de Müslüman ülkelerin hem siyasi hem de ekonomik olarak Çin'le çok güçlü iliskileri olduguna isaret ederek, ülkelerin bunu Çin'i ikna etmek için olumlu sekilde kullanabilecegini vurguladi.

- "Çin, Uygur Türklerine sistematik baski uyguluyor"

Gösteriye katilan ve Uygur Türklerine yönelik uygulamalari protesto eden Çinli Müslümanlardan David Tsan, AA muhabirine, Müslüman kardeslerini desteklemek için etkinlige katildigini söyledi.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde sistematik baski uyguladigini ve buradaki kisilerin sesinin kisildigini belirten Tsan, bölgede yasananlari anlatmak isteyenlerin ise kamplara gönderildigini dile getirdi.

Tsan, "Biz Müslümanlar ve Ingiltere’de yasayan diger insanlar, sessizlige mahkum edilmis insanlarin yerine özgürce konusabilmeliyiz." ifadesini kullandi.

Gösteriye katilan ve ismini vermek istemeyen bir Ingiliz vatandasi da Uygur Türklerinin maruz kaldigi muameleleri yakindan takip ettigini fakat yasananlarin çok az sayida rapor edilmesi nedeniyle bilgiye ulasmanin da zor oldugunu kaydetti.

"Farkina vardigim sey, on yillardir bunun en kötü insani kriz oldugu." diyen gösterici, Uygur Türklerinin maruz kaldigi muameleye verilen tepkinin dini bir pozisyon olmadigini, insani bir mesele oldugunu dile getirdi.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde küçük çocuklari ellerinden alinan aileler olduguna dikkati çeken gösterici, Çin Komünist Partisinin bu çocuklari sözde yeniden egitme adi altinda kültürlerinden ve ailelerinden uzaklastirdigini söyledi.

- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalari

Çin'de son yillarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararasi kamuoyunca elestiriliyor.

Pekin'in "mesleki egitim merkezleri" olarak adlandirdigi, uluslararasi kamuoyunun ise "yeniden egitim kamplari" diye tanimladigi yerlerde, Birlesmis Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rizasi disinda tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduguna, buralarda kaç kisinin olduguna ve söz konusu kisilerden ne kadarinin sosyal hayata döndügüne iliskin bilgi vermiyor.

BM ve diger uluslararasi örgütler, kamplarin incelemeye açilmasi çagrilarini yinelerken Çin, kendi belirledigi birkaç kampin az sayida yabanci diplomat ve basin mensubu tarafindan kismen görülmesine izin verdi.

Çin makamlari, BM yetkililerinin dogrudan bilgi almak amaciyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile