Acibadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Cem Ortaçbayram, yetiskinlerde uyku bozukluklarina yol açan yaklasik 100 hastalik olduguna deginerek bunlardan en yaygin ve en önemli olanin, sinsi ilerlemesi ve çok ciddi hastaliklara hatta ölüme yol açabilmesi nedeniyle uyku apnesi oldugunu söyledi.
Uykuda nefesin 10 saniye ve daha uzun süreyle kesilmesine “uyku apnesi” adi verildigini belirten Dr. Ortaçbayram, “Uykuda solunumun yavaslamasina hipopne, 10 saniyeden daha uzun kesilmesine ise ‘uyku apnesi’ denilir. Uykuda nefes kesilmelerinin sayisi saatte 5’in üstünde ise uyku apnesi sendromu söz konusudur” dedi.
“Eve çok yorgun döner, televizyon karsisinda uyuklar”
Dr. Ortaçbayram, uyku apneli hastanin yasam kalitesinin bozulduguna dikkat çekerek “Her zaman, her yerde, hatta direksiyon basinda bile uyuyabilir. Yüksek siddette horlamasi çevreyi rahatsiz eder. Ses o kadar yüksektir ki bazen kendisi bile horlama sesinden uyanir. Ise yorgun gider, dikkatini toplamakta güçlük çeker. Çalisma zevki yok olur. Eve çok yorgun döner, televizyon karsisinda uyuklamaya baslar. Ailesi ve çevresiyle iletisimi bozulur” diye konustu.
Tedavi edilmemis uyku apnesinin, kisiyi; hipertansiyon, enfarktüs ve kalp ritmi bozukluklarinda yüksek risk grubuna soktugunu ve hatta trafik kazasina bile neden olabildigini söyledi.
“Horlayanlar ve gün içinde uyuklayanlar dikkat etmeli”
Uyku apnesinin pek çok belirtisi oldugundan bahseden Dr. Ortaçbayram, bu belirtileri söyle siraladi: “Horlama, uykuda nefes kesilmesi, sabahlari yorgunluk ve bas agrisi, gün içinde uyuklama istegi, dikkat bozuklugu, kalp sorunlari, hipertansiyon, mide ve bagirsak reflüsü ile cinsel isteksizlik.”
Dr. Ortaçbayram, yeteri kadar uyudugunu düsünen ancak yorgun kalkanlar, gün içinde halsiz olan ve uykusu gelen kisilerde de uyku apnesi sendromunun arastirilmasi gerektigini sözlerine ekledi.
“Doktor bu üç soruyu soracaktir”
Bu belirtileri gözlemleyen kisinin mutlaka bir hekime danismasini öneren Dr. Ortaçbayram, “Tani koyarken hekimin hastaya soracagi 3 soru uyku apne hastaligini tanimasina yardimci olur: ’Horlama var mi?’, ’Uykuda nefes kesilmesi var mi?’, ’Gün içi uyuklama istegi var mi?’ Eger bu sorulara verilen yanitlar evet ise, o kiside uyku apne hastaligi olma ihtimali üzerinde durulmalidir” dedi.
Dr. Ortaçbayram, kesin taninin ise, “polisomnografi” yani uyku testi ile konuldugunu, hastanin bir gecesini uyku laboratuvarinda geçirdigini ve vücuda yerlestirilen elektrotlarla hastanin uykusunun izlendigini ifade etti.
“Maske yardimi ile basinçli hava sayesinde solunum yollarinin kapanmasi önlenir”
Dr. Ortaçbayram, hastaligi önlemek için dikkat edilmesi gerekenlerin hastanin kilo vermesi, yasam kosullarini düzenlemesi, sigara ve alkolü birakmasi, spor yapmasi oldugunu söyledi.
Basari sansi en yüksek olan uygulamanin ise CPAP denilen cihaz ile ve hastaya takilan bir maske yardimi ile sürekli-basinçli hava verilmesi oldugunun altini çizen Dr. Ortaçbayram “Bu bir nevi hava makinesi. Bu CPAP cihazina bagli bulunan maske hastaya takilir ve doktor tarafindan belirlenen basinçli hava hastaya verilir. Cihaz gece boyunca kullanilir ve basinçli hava sayesinde solunum yollarinin kapanmasi önlenir. Böylelikle hasta uykusunda nefes durmasi gibi sorunlar yasamaz ve uyku düzeni daha kaliteli hale gelir” diye konustu.
Dr. Ortaçbayram ayrica, gerekmesi halinde kulak burun bogaz uzmanlarinca degerlendirilen uygun hastalara cerrahi müdahale yapilabildigini belirtti.
Uyku Apnesi Kalp Krizinden Reflüye Birçok Hastaliga Yol Açiyor
Nöroloji Uzmani Dr. Cem Ortaçbayram, çok yaygin rastlanan uyku apnesi hastaliginin, tedavi edilmezse ölüme yol açabilecegine dikkat çekerek, “Sabahlari yorgun uyanan ve basi agriyan, dikkati dagilan ve horlayan” kisilerde uyku apnesi hastaliginin arastirilmasini tavsiye etti.