Uyku apnesi sorunu olanların saatlerce uyumasına rağmen yorgun uyandıklarına dikkat çeken Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç . Dr . Çağlar Çuhadaroğlu , tatile çıkacaklara uyarılarda bulundu . Çuhadaroğlu , " Bu sorunu olanların tatilde araç kullanmaları gerekiyorsa ayrıca dikkatli davranması gerekiyor çünkü uyku apnesi kaza yapma riskini de artıyor " dedi .
Doç . Dr . Çağlar Çuhadaroğlu , uyku apnesinin yüzde 2-3 oranı ile yaygın görülen bir durum olduğunu ancak yol açtığı sorunların dolaylı olması nedeniyle çok önemsenmediğini belirtti . Uykuda solunum durması ya da yavaşlaması olarak açıklanabilen uyku apnesinin vücuttaki oksijen seviyesini düşürdüğünü belirten Çuhadaroğlu , " Bu da derin olan uykuyu yüzeyselleştiriyor . Gece derin uyuyamıyorsunuz , bunun sonucunda da sabah zor uyanıyorsunuz ve gün içinde uykunuz geliyor " dedi .
Uyku apnesinin neden olduğu yorgunluk ve uykusuzluğun , gün içinde kişinin sık sık uykusunun gelmesine neden olduğunu dile getiren Doç . Dr . Çağlar Çuhadaroğlu , " Kişi uyuyamadığında dikkati dağılıyor , sinirleri geriliyor . Bu da agresif olmasına , trafikte ya da iş yerinde çeşitli kazalara yol açıyor " ifadelerini kullandı .
Doç . Dr . Çağlar Çuhadaroğlu , bu sorunu olan kişilerin araç kullanırken uykuya dalabileceğine ve bunun da kazaya neden olabileceğine dikkat çekti . Uyku apnesi sorunu olan kişileri tatil planlarını yaparken uzun süre araç kullanmamaları ve sık sık mola vermeleri gerektiği konusunda uyaran Çuhadaroğlu , uyku apnesinin kişiye verdiği bu zararların yanı sıra doktora getiren şikayetlerin başında horlama olduğunu söyledi . Doç . Dr . Çuhadaroğlu , " Hava yolunda tıkanma ve daralma yaşanması , hava yolunun çevresindeki
yumuşak dokuların titremesine ve küçük dilin sallanmasına neden oluyor . Bunlar sallandıkça ve titredikçe dışarıya kaba bir gürültü ( horlama sesi ) çıkıyor . Bu da çevreye rahatsızlık veriyor " dedi .
Oksijen yetersizliğinin en fazla neden olduğu hastalığın , damarların kasılması ve hipertansiyon olduğunu söyleyen Çuhadaroğlu , " Hipertansiyonun ötesinde bu insanlarda , kalp atışlarında bozukluk olabiliyor . Felçler , hatta uykuda ölümler görülüyor . Aritmiler ortaya çıkıyor . Uyku kalitesi bozulduğunda gece iyi uyuyamayan kişi eğer öğrenciyse derslerinde , çalışan ise iş yaşamında başarılı olamıyor . Kaliteli uyuyamayanlarda kişilik değişikliği meydana geliyor . Kızgın , bazen depresif eğilimli kişilik
farklılıkları görülüyor . Araç kullanırken uykuya dalabiliyor , bunun sonucunda da kazaya neden olabiliyor " açıklamasında bulundu .
" 1 GECEDE 600 KEZ SOLUNUMU DURAN HASTALAR VAR "
Doç . Dr . Çuhadaroğlu , hastaneye , daha çok sabahları dinlenemeden kalkan , gündüz uykuya meyli olan kişilerin , çevrelerinden horladıklarına dair gelen şikayetler nedeniyle başvurduklarını söyledi . Merkeze gelen kişilerin öncelikle ayrıntılı bir öyküsünü dinlediklerini , ardından da bu kişileri bir gece uyku laboratuvarında uyutarak polisomnografi denen bir aletle izlediklerini anlatan Doç . Dr . Çuhadaroğlu , kişiye takılan 18 elektrot ile solunumundan kalbinin çalışmasına , bacak hareketlerinden beyindeki
durumuna kadar birçok veri alınmasını sağlayan polisomnografinin kalp elektrosunun 18 katı kadar veri alabilen bir sistem olduğunu söyledi . Doç . Dr . Çuhadaroğlu , elde edilen verilere göre hastalığın derecelendirildiğini ifade etti .
Gelen hastalar arasında gece boyunca 600 kez solunumu duranlara rastlandığına dikkat çeken Doç . Dr . Çağlar Çuhadaroğlu , eğer solunumun durması ya da yavaşlaması 2 dakikayı aşıyorsa hastanın uyandırıldığını söyledi . Saatte 5 ' ten az olan solunum durmasının basit horlama olduğunu kaydeden Çuhadaroğlu , şöyle devam etti :
" Saatte 15 ' e kadar solunum durması olan hastaların zayıflamasını istiyoruz . Bir de kulak-burun-boğaz uzmanına yönlendiriyoruz . Hastanın burun tıkanıklığı , iri bademcikleri varsa , küçük dili çok irileştiyse tedavide kulak-burun-boğaz bölümünden yardım alıyoruz . Yaşı 15 ' in , özellikle de 30 ' un üzerindeki hastalara CPAP dediğimiz bir maske veriyoruz . Kişinin yatarken taktığı CPAP ile ( Continius Positive Airway Pressure-Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı ) hava yolunun açık kalmasını sağlıyoruz . Hava yolu açık
kalırsa hastanın nefesinin durması imkansızlaşıyor . Ancak burada da kritik nokta , burnun açık olması . Burnu tıkalı bir hastaya , burundan hava vererek havayolunu açamazsınız . Böyle bir durumda KBB uzmanları operasyon ile hastanın bu sorununu gideriyor ve cihazı kullanmasını sağlıyor . "
Doç . Dr . Çuhadaroğlu , uyku apnesinin şişmanlarda , çenesi küçük ya da geri olanlarda daha sık görüldüğünü , küçük dili irileşen ya da büyük bademcikleri olanların da sorunu yaşadıklarını söyledi . Uyku apnesinde genellikle genetik eğilimin söz konusu olduğunu belirten Çuhadaroğlu , " Ama bu genetik eğilimin ağız dil yapısına , şişmanlığa yansıdığı görülüyor . İngiltere kökenli bir çalışma , horlamanın genetik dışında , ailesel olduğunu da gösteriyor . Aile içerisinde herkes aynı genetik özelliği paylaşmıyor ancak
yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıkları ortak olduğu için bazı hastalıklar tüm ailede birden ortaya çıkabiliyor . Kadınlarda 40-50 yaş arası ( menopoz dönemine kadar ) , erkeklere göre daha az görülüyor . Menopoz dönemi sonrasında kadın ve erkekte görülme oranı eşitleniyor " ifadelerini kullandı .
" Ben hastane ortamında rahat edemem " diyenler için kolaylık sağladıklarının altını çizen Doç . Dr . Çuhadaroğlu , " Eğer uyku kalitenizin evinizde ölçülmesini istiyorsanız , gereken cihazlar ve polisomnografi cihazı yatak odanıza kuruluyor . Bir sağlık görevlisi de evin bir başka bölümüne yerleştirilen bilgisayarlara gelen verileri kaydediyor " şeklinde konuştu .
Doç . Dr . Çuhadaroğlu , vatandaşların uyku apnesi sorunu olup olmadığını aşağıdaki verilen testten de anlayabileceklerini belirtti .
Aşağıdaki durumlarda , hangi sıklıkta uyuyorsunuz?
- Oturur durumda gazete ve kitap okurken ,
- Televizyon seyrederken ,
- Sinemada ya da tiyatroda ,
- Ara vermeden en az bir saatlik araç yolculuğunda ,
- Öğledemeniyle başvurduklarını sn sonra uzanınca ,
- Birisi ile oturup konuşurken ,
- Alkolsüz bir öğle yemeğinden sonra , sessiz bir ortamda otururken ,
- Trafik birkaç dakika durduğunda , kırmızı ışıkta , arabada beklerken .
PUAN TABLOSU :
0 : Hiçbir zaman uyuklamam .
1 : Nadiren uyuklarım .
2 : Sıklıkla uyuklarım .
3 : Her zaman uyuklarım .
Değerlendirme :
0-24 arası değişen toplam puandan 10 ya da daha fazla almışsanız , uyku merkezine başvurmanızda yarar var .
Uyku Apnesi Kaza Yapma Riskini Artıyor
Uyku apnesi sorunu olanların saatlerce uyumasına rağmen yorgun uyandıklarına dikkat çeken Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç