Uyku Apnesinde Erken Teşhis Önemli

DENİZLİ - Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, uyku apnesinin tedavi edilmediğinde hipertansiyon ve koroner kalp yetmezliği hastalığına yol açtığını söyledi.

Dursunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, horlamanın basit bir rahatsızlık gibi görülse de ilerleyen aşamalarda ciddi hastalıklara dönüşebileceğini belirtti.

Horlamanın önemsenmesi gerektiğini ifade eden Dursunoğlu, bu hastalığın basit mi yoksa hastalık belirtisi mi olduğunun ancak uyku testi yapılarak tespit edilebileceğini kaydetti.

Bu yöntemde hastanın bir gece hastanede yattığını, göğüs duvarı ve karın hareketleriyle beraber tüm kayıtlarının alındığını aktaran Dursunoğlu, şöyle konuştu:

"Eğer horlama sık görülürse ve hastalık haliyse uyku apnesi hastalığının belirtisi olarak teşhis konuluyor. İnsanlar daha çok yorgun, uykusuz, stresli olduğunda, alkol ve uyuşturucu kullandığı dönemlerde horlayabiliyor. Ama bir kişi her gece horlayıp ve uyku halindeyken yanındaki partneri tarafından nefesinin durduğu gözleniyorsa bu hastalık habercisi olabilir. O zaman bu basit horlamadan çıkar. Kilolu, kısa ve kalın boyunlu insanlar, sürekli alkol bağımlısı olanlarda uyku apnesi hastalığı daha çok görülüyor."

-"Hastaların üçte birinde uyku apnesi"

Kardiyoloji kliniklerine gelen hipertansiyon hastalarını da uyku apnesi sendromu için sorgulamak gerektiğini ifade eden Dursunoğlu, hipertansiyon hastalarının yüzde 30-40'ında aslında uyku apnesi sendromu yaşandığını ancak bunun farkına varılamadığını söyledi.

"Uyku apnesi sendromu tedavi edilmezse hipertansiyona ve koroner kalp yetmezliği hastalığına yol açar" diyen Prof. Dr. Dursunoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yüzden kardiyoloji kliniklerine tedavi amaçlı başvuran hastalara da uyku testi yapıyoruz. Karşılaştığımız sonuç şaşırtıcı. Testlerde hastaların üçte birinde uyku apnesi sendromu saptadık. Uyku apnesi hastalarının en sık kalp krizi ve uykuda aniden öldüğü tespit edilmiştir. Bir kişi oldukça fazla horluyorsa özellikle de gündüz saatlerinde aşırı uyku hali, dalgınlık, unutkanlık varsa, uyku halinde nefes tutulmaları saptanmışsa bu kişilerin muhakkak uyku testi yaptırmaları gerekiyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile