Yaygın sağlık sorunları arasında yer alan uyku apne sendromuna tanı konulması açısından birinci derecede önemli uyku bozuklukları merkezlerinden en büyüğü olduğu belirtilen İstanbul'daki merkezde, 1,5 yılda 10 bin kişi taramadan geçirildi.
Uyku Derneğince (UYKUDER) organize edilen '5. Uyku Bozuklukları Kongresi'ne katılmak için Trabzon'a gelen AVM Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi Yöneticisi Dr. Mehmet Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykuda tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmalarıyla karakterize ve sıklıkla kandaki oksijen oranının azalmasıyla birlikte görülen durumun Obstrüktif Uyku Apne Sendromu olarak tanımlandığını söyledi.
Hipertansiyon, obezite, diyabet gibi birçok hastalığın asıl nedeni olduğu bilinen uyku apnesi sendromunun, toplumda yaygın olarak görüldüğünü belirten Yağmur, özellikle büyük şehirlerde uyku şikayetleri dolayısıyla hastanelere müracaat edenlerin taranması noktasında yeterli cihaz bulunmadığı için 8 ile 12 ay arasında randevu verildiğini ifade etti.
Yağmur, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından, bu alanda yaşanan yoğunluğu çözmek için uyku bozuklukları merkezi oluşturulması amacıyla yaklaşık 2 yıl önce proje hazırlandığını anlatarak, 'Firma olarak ihaleyi kazandık. Birliğin Validebağ yerleşkesinde revize edilen üç katlı binanın en üst katında beş yıldızlı otel konforunda 20 yataklı uyku bozuklukları merkezi kurduk.' dedi.
Dr. Yağmur, yurt dışından getirdikleri 36 cihazın, merkezin yanı sıra ihtiyaç duyulan birliğe bağlı diğer hastanelere de dağıtıldığını vurgulayarak, proje sayesinde dünyanın en büyük uyku bozuklukları laboratuvarını kurduklarını belirtti.
Projeye başlamadan önce 8-12 ay olan randevu süresini 1 haftaya indirdiklerine işaret eden Yağmur, proje sayesinde 1,5 yılda 10 binin üzerinde hastanın tarandığını belirterek, merkezde 2017 yılı sonuna kadar 30 bin hastaya hizmet sunulmasının planlandığını dile getirdi.
Verimli olduğu için büyük ihtimalle proje süresinin kapasite artırımına gidilerek uzatılacağına dikkati çeken Yağmur, 'Hayal olan bir proje gerçeğe dönüştü. Hastalar da memnun. Birçoğu aldıkları hızlı ve kaliteli hizmet için teşekkür mektubu yazıyor. Günde 36 hastaya hem pahalı hem zor olan bir işlem, rutine bağlanmış şekilde uygulanıyor. Sorunlar hızlı çözülerek her gün hasta sirkülasyonu sağlanıyor.' diye konuştu.
Yağmur, projenin yönetiminin İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine ait olduğunu, kendilerinin ise hizmet alımı kısmında 20 teknisyenle destek verdiklerini söyledi.
Projenin başarıya ulaşmasındaki önemli faktörlerden birinin de cihaz arızalanması durumunun ortadan kalkması olduğunu ifade eden Yağmur, şunları kaydetti:
'Eskiden cihaz arızalandığında hasta geri dönüyordu ve bu durum hasta birikmesine yol açıyordu. Proje sayesinde kurduğumuz ve dünyanın en büyüğü olma özelliği taşıyan uyku bozuklukları merkezi sayesinde hiçbir hasta arıza nedeniyle evine dönmüyor, sorun anında gideriliyor. Sadece hastanın çeşitli nedenlere bağlı olarak kalmak istememesi durumunda işlem kalıyor.'
Uyku Bozuklukları Merkezinde Üç Yılda 30 Bin Kişi Taranacak
İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan proje kapsamında birliğin Validebağ yerleşkesinde açılan uyku bozuklukları merkezinde, 1,5 yılda 10 bini aşkın kişi taramadan geçirildi Merkezi kuran firmanın yetkilisi Dr. Yağmur: 'Merkezde, 2017 yılının sonuna kadar 30 bin hastaya hizmet sunulması planlanıyor'