Uykuda Solunum Bozuklukları Tanı ve Tedavisi Semineri

Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Uşak Genel Sekreterliği ile Türk Toraks Derneği iş birliğiyle "Uykuda Solunum Bozuklukları Tanı ve Tedavisi" konulu seminer düzenlendi.


Ege Üniversitesinden öğretim üyesi Prof. Dr. Özen Kaçmaz, Uşak KHB Devlet Hastanesinde düzenlenen seminerde, uyku apnesinin yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

İnsanların yaşamlarının üçte birinin uykuda geçtiğini belirten Kaçmaz, "Uyku hastalıkları, yaşam kalitesini etkiler, kalp, beyin ve damar hastalıkları ile metabolik hastalıklara neden olabilir" dedi.

Kaçmaz, uykuda solunum bozuklukları grubunda en sık rastlanan hastalığın, "obstrüktif uyku apnesi sendromu" olduğuna değinerek, şunları anlattı:
"Bu sendromda, uykuda ardı ardına tekrarlayan, en az 10 saniye süreli, tüm uyku süresince onlarca ya da yüzlerce kez tekrarlayan soluk almanın tamamen durması, azalması veya soluk alıp vermenin zorlanması söz konusudur. Devamlı yüksek sesle horlama, şiddetinin gittikçe artması, uykuda boğulma, çırpınma ve anlık nefes durmaları sonucu sıçrayarak uyanma, kalitesiz uyku sonucu gün boyunca devamlı yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluğa bağlı kişilik değişiklikleri ile sabah baş ağrısı, kilo almada artış, tansiyonda artma, uyku apnesinin belirtileri arasında başta geliyor."
Doç. Dr. Sezai Taşbakan da uyku apnesiyle igili her hastaya özel tedavi programı uygulandığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile