Uyuşturucu Alarak Araç Kullananların Ehliyeti Denetimsizlikten Alınamıyor

Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte uyuşturucu veya keyif verici maddeleri alarak araç kullananların sürücü belgesinin süresiz alınması gerekiyor.Fakat Türkiye'de alkol denetiminde olduğu gibi sürücülerde uyuşturucu madde kullanımının tespit edilebilmesine yönelik teknik cihazların olmaması nedeniyle sözkonusu denetim yapılamıyor.

Sürücülerde uyuşturucu denetimi yapılamaması sorunu Trafik Güvenliği Eylem Planı'na da yansıdı. Uyuşturucu denetimi konusunda harekete geçen İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, 2015 ile 2020 yılları için hedef belirledi. Mevcut durumda Karayolları Trafik Kanununda, sürücülerin uyuşturucu veya keyif verici madde kullanımı konusunda denetim yapılmasına dair yasal düzenleme bulunuyor. Ancak Ceza Muhakemesi Kanunu'nca vücuttan kan, idrar ya da tükürük gibi örnekler alınabilmesi cumhuriyet savcısının izni ya da re'sen hâkim veya mahkeme kararına bağlanmış durumda. Bu sebeple trafik denetimleri sırasında trafik zabıtasınca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri doğrultusunda sürücüler üzerinde idari olarak uyuşturucu veya keyif verici madde kullanımına yönelik kontrol yapılamıyor.

CİHAZ ALIMI YAPILACAK, PERSONEL EĞİTİLECEK

İçişleri Bakanlığı, 2015 yılına kadar alkol denetiminde olduğu gibi sürücülerde uyuşturucu veya keyif verici madde kullanımının tespit edilebilmesine yönelik; hukuki düzenlemelerin yapılması, gerekli teknik cihazların alınması, personelin eğitilmesi ve uygulamaya geçilmesini hedefliyor. 2020 yılına kadar ise alkol denetimi yapılan her sürücüye aynı zamanda uyuşturucu veya keyif verici madde kullanımı denetiminin yapılarak bu maddeleri kullanan sürücü oranının en aza indirilmesi planlanıyor. Her yıl yenilenen 'Trafik İdari Para Ceza Rehberi'nde de uyuşturucu veya keyif verici maddeleri alarak araç kullanan sürücülere yönelik cezai müeyyideler yer alıyor. 2012 yılında bin 306 lira olan para cezası 2013 yılı için bin 407 liraya yükseltildi. Ayrıca sürücülerin sürücü belgesi de süresiz geri alınıyor ve trafikte araç kullanmaktan men ediliyor. Yönetmelik ile belirtilen miktarın üzerinde alkollü araç kullanan sürücülere ise ilk seferde 700; ikincisinde 877, üç ve daha fazlasında bin 407 lira para cezası uygulanıyor. Ayrıca sürücünün 20 ceza puanı indiriliyor. Sürücülerden 2. defa alkol aldığı tespit edilenler Sağlık Bakanlığınca sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutuluyorlar. Eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süresi sonunda iade ediliyor. 3 ve 3'ten fazlasında ise sürücüler psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri muayenesine tabi tutuluyorlar. Bu değerlendirme ve muayene sonrasında durumu uygun olanlara süresi sonunda belgeleri iade ediliyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile